1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. 10 toitumismüüti
10 toitumismüüti

10 toitumismüüti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA1. müüt: rasvad on kahjulikud ja neid ei tohiks mingil juhul süüa

Tegelikkus: Vastupidi. Rasvad on eluks vajalikud, nad on asendamatute rasvhapete allikaks. Rasvadeta ei saaks keha ka rasvas lahustuvaid vitamiine vastu võtta. Piirata tuleks vaid küllastunud rasvhapete söömist (või, juust, liha, lihatooted, täispiim ja -jogurt (kõrge rasvasisaldusega), kondiitritooted, kõvad margariinid, pekk).

Eelistada tuleks taimseid rasvu ja õlisid – pähklid, mandlid, seemned, avokaado, oliiviõli.

2. müüt: süsivesikud (näiteks kartul) teevad paksuks

Süsivesikud on keha peamiseks energiaallikaks ja neid tarbimata oleksime täiesti energiavaesed. Kuna tänapäeva elu- ja tööviis on väheliikuva iseloomuga, siis ei peaks inimene, kes regulaarselt ei treeni, tarbima kartulit ja teravilju suures koguses.

3. müüt: munad tõstavad kolesteroolitaset

Munarebu sisaldab küll palju kolesterooli kuid vere kolesteroolitaset tõstab pigem suur küllastunud (kahjulik) rasvade sisaldus toidus. Muna sisaldab rikkalikult vitamiine ning munavalk on väga kõrge toiteväärtusega.

4. müüt: külmutatud viljad pole tervislikud

Talveperioodil ei ole meie kliimas lihtne värskeid köögivilju leida. Külmutatud köögiviljasegud on valmistatud tavaliselt hooajal, millal viljade vitamiinide sisaldus on maksimaalne ja nende säilitamisel on vitamiinide kaod suhteliselt väikesed.

5. müüt: piimatooted teevad paksuks

Ka rasvarikkaid piimasaadusi (juustud, koored jms) tuleb mõistlikult tarbida. Pea meeles, et ainus, mis su kehakaalu kasvatab, on üleliigsete kalorite hulk, mida Sa pole päeva jooksul ära kulutanud. Piimatooteid soovitan tarbida võimalikult “puhtalt”: maitsestamata jogurt, kodujuust, keefir, pett, hapupiim, kohupiim.

6. müüt: mõned toiduained nagu greip, roheline tee, pipar ja L-karnitiin „põletavad“ rasva

Tegelikkus: Kahjuks ei ole olemas selliseid toiduaineid, mis põletaksid rasva. Mõned toiduained, näiteks kofeiin, kiirendab küll ainevahetust, kuid selle mõju on lühiajaline.

7. müüt: võis on enam rasva kui margariinis

Tegelikkus: võid ja margariini tehakse küll erinevat tüüpi rasvainetest (võid enamasti loomsetest ning margariini taimsetest rasvadest) ent lõpp-produktides on rasvasisalduse vahe pea olematu.

8. müüt: sealiha on tervisele kahjulik ja teeb paksuks

Tegelikkus: rasvane sealiha, mis sisaldab palju küllastunud rasva (valge pekk) ja kolesterooli, võib tõesti tõsta kehakaalu ja tekitada suurema südamehaiguste riski. Küll aga punane sealiha (filee) on väga hea raua- ja valguallikas.

9. müüt: madal rasvasisaldus = tervislik

Tegelikkus: ehkki sissesöödava rasvahulga jälgimine on igati tervitatav tegevus, tasub madala rasvasisaldusega toite süües jääda mõistuse piiresse sest madal rasvasisaldus ei tähenda alati tervistavaid omadusi. Ka madala rasvasisaldusega toiduained võivad sisaldada suures koguses suhkrut ning teisi lisaaineid, mistõttu tuleks kindlasti tutvuda toiduaine pakendil olevat informatsiooniga.

10. müüt: söömine pärast kella kuute-seitset õhtul teeb paksuks

Tegelikkus: võib süüa ka õhtul, kuid peab teadma mida ja mis koguses. Kaal kasvab ikkagi siis, kui söögist-joogist saadud energiahulk ületab energia kulutamise.

Allikas: Rimi terviseblogi

Head Uudised GoodNews