1. Avaleht
  2. Tervis
  3. 8 hea une nõuannet
8 hea une nõuannet

8 hea une nõuannet

Eile tähistati rahvusvahelist unepäeva. Lünklik või ebapiisav uni võib põhjustada mälu- ja tähelepanuhäireid, kasvatada kehakaalu, aidata kaasa kiiremale vananemisele ning avada ukse viirusnakkustele.

Hansaposti tootejuht Natalia Smirnova toob välja 8 nõuannet, mis aitavad une kvaliteeti parandada.

  • Keskmine ööune pikkus võiks olla 7-9 tundi, mitte vähem ega rohkem. Voodisse tuleb minna alati samal kellaajal, nii on uinumine lihtsam. Kui magama jäämine on rutiinist hoolimata keeruline, võiks päeval rohkem värskes õhus liikuda.
  • Magamistuba peab olema vaikne, jahe ja pime. Kuna akna taga liikuvad varjud ja tuled rikuvad und, võiks magamistoas olla täispimendavad kardinad.
  • Vahetult enne magamaminekut ei tohiks süüa ega juua alkoholi, see teeb une pinnapealseks.
  • Madrats toetab keha asendit kogu öö vältel, seega ei tohi ase olla liiga pehme ega liiga kõva. Vajadusel aitab madratsi puudujääke siluda kattemadrats. Mida ebasobivam on madrats, seda sagedamini keerame end öösiti ja rikume sellega und.
  • Kõrge kehakaal eeldab kõrget madratsit. Seljaprobleemidega ja sportlikud inimesed, aga ka ülekaalulised võiksid valida jäiga madratsi.
  • Madratsi eluiga sõltub küll valdavalt kasutatud materjalidest ja vedrustussüsteemi kvaliteedist, aga seda aitab pikendada ka regulaarne pööramine, samuti võiks aeg-ajalt vahetada peatsi ja jaluse pooli. Madratsi eluea huvides ei tohiks seda kloppida, küll võib madratsit tolmuimejaga puhastada.
  • Padi on madratsi kõrval teine une kvaliteedi mõjutaja. Ebasobiv padi võib halvemal juhul põhjustada pea-, kaela- ja seljavalu, aga ööune rikub ära kindlasti. Universaalselt ideaalset patja pole olemas, igaüks peaks valima endale sobivaima ja see sõltub omakorda magamisasendist. Külili magavad inimesed võiks valida jäigema ja kõrgema padja, selili magavad inimesed madala, aga kaela toestava padja ning kõhuli magavad inimesed pehme padja. Kui padi ära vajub või selle kuju muutub, tuleb padi välja vahetada.
  • Ka tekk mõjutab und. Esmalt on tähtis, et tekk oleks hingavast materjalist ega ajaks higistama, samas peab teki all olema piisavalt soe. Vähem teada on asjaolu, et uinumisraskuste või ärevuse korral võiks tekk olla raske. Müügil on isegi spetsiaalsed raskustekid, mille puhul soovitatakse, et teki kaal võiks olla 10 protsenti inimese kehakaalust. Selliseid tekke toodetakse ka Eestis, kusjuures koostises kastutakse kirsikive.

Kui uneprobleem on krooniline ja lihtsad nipid ei aita, on põhjust pöörduda arsti poole.

Head Uudised GoodNews