1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Aasta Arsti Alge Vare’t aitab igapäevatöös võlusõna
Aasta Arsti Alge Vare’t aitab igapäevatöös võlusõna

Aasta Arsti Alge Vare’t aitab igapäevatöös võlusõna

Foto: erakogu
Foto: erakogu

Haapsalu elanikele annab põhjuse rõõmu ja uhkust tunda asjaolu, et Aasta Arstiks 2013 valiti Alge Vare, kes on Läänemaa haigla lastearst ja ühtlasi sama valdkonnaga tegelev meedik osaühingus Peretohter.

Sotsiaalminister Taavi Rõivas nimetas seda tiitlit ennekõike väikeste patsientide ja nende vanemate tänuks. Doktor Varel on aidanud patsiente terveks ravida põhjalikud teadmised, oskused ja kogemused, aga ka võlusõna “PALUN”, mida ta iseäranis oluliseks peab. Ühiskonna aluseks ja tervisetarkuse aidaks peab tark ja sümpaatne arst aga perekonda.

Õnnitlused Aasta Arstiks valimise puhul ka heade uudiste portaali poolt! Kuidas reageerisid heale uudisele patsiendid, nende vanemad ja teisedki, kes teid tunnevad?

Mind õnnitlesid kõik patsiendid, nende vanemad, töökaaslased, kursusekaaslased, koolikaaslased ja sugulased. Ma olin pisarateni liigutatud ja need olid õnnepisarad.

Millal ja miks algas huvi arstiks õppimise vastu ja kas kohe tekkis ka soov hakata ravima lapsi?

Huvi meditsiini vastu tekkis keskkooli lõpuklassis, lastega meeldis tegeleda varemgi. Aga tegelikku ettekujutust arsti elukutsest 18-aastasena ju ei olnud.

Kellelt Tartu Ülikooli õppejõududest olete saanud kõige põhjalikumaid teadmisi? On teil arstidest eeskujusid?

Teadmiste osas on väga raske välja tuua konkreetseid nimesid, kuid professor Tiina Talvik on mind kõige rohkem mõjutanud.

Kui kaua olete elanud Haapsalus? On see teie sünnilinn?

Haapsalu on minu sünnilinn, olen siit eemal olnud vaid ülikooliaastad.

Tööd alustasite Läänemaa haigla sünnitusosakonnas, mis praeguseks on likvideeritud. Kas on kahju, et maakonnakeskustes pole enam sünnitusosakondi?

Foto: erakogu
Foto: erakogu

Mõnevõrra on kindlasti kahju, kuid mõistlik oli siiski osakond sulgeda, sest personali ja kaasaegse tehnika puudus said määravaks. Vastsündinud ei oleks saanud professionaalset abi.

Praegu töötate nii haiglas, kui ka osaühingus Peretohter. Kuidas on teie tööaeg jaotatud? Kas puutute sageli ühe või teise patsiendiga kokku nii ühes kui teises raviasutuses?

Kaks korda nädalas on mul vastuvõtt OÜ Peretohtris, patsientidega puutun muidugi mõlemas töökohas kokku. Näiteks, kui suunan Peretohtrist lapse haiglaravile, siis enamasti ravin teda ka haiglaarstina.

Kuidas on teie arvates läbi aegade muutunud Läänemaa laste tervis? Kas mõnda haigust on hakatud põdema rohkem?

Kindlasti on sagenenud hingamisteede haigused, just hingeldusega kulgevad haigused, bronhiaalastma.

Millised oleksid kõige olulisemad nõudanded ja soovitused laste tervise huvides?
Laste emadele: ärge viige oma väikelapsi lasteaeda, kui ise olete vastsündinu või imikuga kodune. Vastasel juhul on kannatajaks imik.

Lastearsti puhul on väga oluline väikeste patsientidega kontakti leidmine. Missugused võlusõnad ja võluvõtted on selleks teil?

On ainult üks võlusõna: PALUN.

Mida arvate, kas Eesti ravimiturul on piisavalt tõhusaid ravimeid lastele?

Minu patsientuuri jaoks küll, väga keerulised haigusjuhud suunan Tallinna Lastehaiglasse.

Kui poistele ja tüdrukutele rääkida tervise hoidmisest, kas õpetused jäävad meelde?

Tegelikult on tänapäeva lapsed väga teadlikud tervislikest eluviisidest, iseasi, kas nad suudavad neid järgida.

Mida saaks Eesti ühiskond teha, et lapsed oleksid tervemad?

Ühiskonna alus on tugev perekond, sealt algab kogu terviseõpetus.

Kui pingeliseks oma tööd peate? Kuidas maandate pingeid, kogute energiat?

Pean oma tööd üsna pingeliseks, eriti pingelised on EMO-valved. Energiat saan väga toetavast ja toredast perekonnast ja sõpradega koosolemisest.

Kas teie oma lapsed on vajadusel ka teie patsiendid?

Nad ongi minu patsiendid. Ja ka mu abikaasa on minu patsient.

Eesti Tervise Fond ning terviseportaali www.arst.ee lugejad valisid Eesti Aasta Arstiks 2013 doktor Alge Vare, kes töötab SA Läänemaa Haiglas lastearstina. 

Dr. Vare osutus valituks 259 esitatud kandidaadi hulgast. Stenbocki majas toimunud tunnustusüritusel andis sotsiaalminister Taavi Rõivas sel puhul üle Ivo Lille klaasskulptuuri. Ministri sõnul kinnitab elanike seas läbi viidud uuring, et eestlased hindavad väga kõrgelt oma tervise eest hoolitsejaid. 

“Arstid on särav osa Eesti eliidist, koos sinna juurde käiva lugupidamise ja vastutusega,” sõnas minister Rõivas. 

Doktor Alge Vare lõpetas Tartu Ülikooli 1991. aastal lastearstina, pärast mida asus tööle Läänemaa Haigla laste- ja sünnitusosakonda. Peale sünnitusosakonna sulgemist töötab dr.Vare siiani Läänemaa Haiglas laste- ja EMO arstina. Alates 2010. aastast konsulteerib ta lastearstina osaühingus Peretohter. 

Kandidaatide seast valis Aasta Arsti zhürii, mille koosseisu kuulusid Evelin Ilves, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa, Rahvusvahelise Tervisedenduse Assotsiatsiooni asepresident dr. Anu Kasmel ja Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees dr. Eero Merilind.

“Oleme aasta arsti valinud koos rahva abiga juba 12 aastat ning igal korral on neid patsiente aina enam, kes oma lemmiktohtrit aasta arstina näha soovivad,” sõnas Eesti Tervise Fondi juhataja dr. Eero Merilind. 

“Arstidele läheb tunnustus vägagi korda – nende tööga kaasneb suur vastutus ja emotsionaalne pinge, iga kordaminek ja hea sõna motiveerivad arste oma töös olema veel paremad. See, et sellel aastal on Aasta Arst pärit Haapsalust, näitab minu meelest ilmekalt, et häid arste on olemas üle terve Eesti,” lisas ta. 

Jaan-Ivo Lukas
Allikas: Terviseleht

Head Uudised GoodNews