1. Avaleht
  2. Tervis
  3. AITA PÄÄSTA ELUSID! Verekeskus kutsub rakverelasi selle kevade esimesele doonoripäevale!
AITA PÄÄSTA ELUSID! Verekeskus kutsub rakverelasi selle kevade esimesele doonoripäevale!

AITA PÄÄSTA ELUSID! Verekeskus kutsub rakverelasi selle kevade esimesele doonoripäevale!

VerekeskusPõhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab ka uuel aastal nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama teisipäeval, 29. märtsil kella 13.00-17.30 Rakvere Ametikoolis (Piiri 8) toimuvale doonoripäevale.

„Verekeskus tuleb ka märtsis Rakverre suisa kahel korral, et kõik virumaalased saaksid endale sobilikul ajal võimalikult väikse ajakuluga verd loovutada. Siinsed doonorid on selline tore ja ühtehoidev arvukas kogukond, kes igal korral on nii meie doonoripäevi kui ka doonoritelke heatujuliselt väisanud ning meie verevarusid tõhusalt täiendanud, tõestades, et viru veri ei värise.“ sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp, toonitades: „Kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on väga oodatud!“

Kui me naistepäeval Rakveres käisime siis külastas meie doonoripäeva 95 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 83 doonoril ning doonorite perega liitus 4 esmadoonorit. „Meie verevarud said tõhusa täienduse  – Rakverest lahkusime ligi 38 liitri hinnalise nestega. Loodame südamest, et seekord on rakverelaste aktiivsus sama suur ning meie verevarud täienevad jõudsalt,“ lisab Ülo Lomp

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad” .

Head Uudised GoodNews