1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. AJATU KUNST! Kuidas saada surematuks?
AJATU KUNST! Kuidas saada surematuks?

AJATU KUNST! Kuidas saada surematuks?

AJATU KUNST! Kuidas saada surematuksSellele küsimusele otsitakse vastust omapärase portreefotode näitusega, mis on inspireeritud surematust maalikunstist ja ajalikust toidukunstist. Näitus pealkirjaga “Metamorfoos – ajatu kunst” on avatud Tallinna vanalinnas Olevimägi 7, kunstirestoranis Art Priori alates 7. märtsist.

Näituse pidulik avaüritus toimub kutsututele aga 10. märtsil algusega kell 19.00.

Näituse teeb intrigeerivaks see, et portreefotodel ei poseeri professionaalsed modellid, tuntud inimesed ega ühiskonnategelased, vaid lihtsalt ühe restorani töötajad.

Piltide teema on inspireeritud restoranist endast ehk toidust ning Euroopa vanade meistrite kunstist, kandes vihjamisi renessansiajastu maalide amtosfääri, nagu see meenub ammustelt natüürmortidelt. Tollane kunst ise oma ülimas meisterlikkuses on nii fotorealistlikult elutruu, et see mõneti isegi provotseerib end kaasaegse fototehnika abil tsiteerima.

Fotoseeria valmis Restoran Art Priori ja loovagentuuri Uus Stuudio koostööna. Fotograafidena töötasid projekti juures noored ärksad tegijad Agneta Hardõkainen ja Dima Kalenda.

Restorani töötajatele oli osalemine sedalaadi lavastatud fotosessioonil esmakordne ja väga isiklik kogemus. Fotodel ei ole nad koheselt äratuntavad. Kõik on muutunud: ajastu, rõivad, valgus ja mõttedki. Igale pildile on jäänud vaid üks kaasaegne detail, instrument, mis on sinna tänasest justkui hooletult ununenud, kutsudes otsima seoseid tollase ja nüüdse vahel.

Kas portreteeritavad on saanud läbi kunsti surematuks, jäädes kujutistena ajalukku nagu modellid 500 aasta tagustel maalidel? Fototehnika, milles kunstipärased pildid on teostatud (Diasec), lubab neile tuhmumisgarantiiks 200 aastat. Vähemalt usuvad kunsti surematusesse portreteeritavad ise.

Art Priori peakokk Orm Oja (23) ütles, et fotosessioonist kujunes üks ägedamaid individuaalprojekte, milletaolisse võiks oma töötajaid kaasata iga ettevõte.

“Ma olen väga suur perfektsionist ja see, millise tähelepanu ning hoolega fotograafid mind jäädvustasid, on suurt kiitust väärt. Suhtumine, millega need pildid valmis said, oli aus ja tõeline,” sõnas Orm. “Salvestada meid läbi kunsti n-ö tuleviku jaoks ja igaveseks, on kompliment. Fotod on teostatud tehniliselt väga kõrgel tasemel, see ei olnud lihtsalt üks klõps, mis korraks on ja siis kaob, vaid suur ja põhjalik töö,” kinnitas Orm Oja.

Art Priori esindaja Piia Ausman selgitas, et fotosessioon aitas töötajatel restorani ideega senisest veelgi paremini suhestuda.

“Kui me ei väärtusta oma töötajaid, siis ei väärtusta nad ka seda, mida me püüame suuremas plaanis realiseerida. Art Priori on väga loominguline projekt, omamoodi  galerii, pidevalt vahetuvate näitustega, otsides intrigeerivaid kokkupuutepunkte kunsti ja ühiskonna vahel. Iga näitus toob endaga restorani kaasa uue mõtte ja meelolu, mida toidu kõrvale pakkuda. Kui sügavalt meie töötajad seda ise mõistavad, on väga oluline, ja nende kaasamine kunsti aitab neil kunsti ka paremini edasi kanda, tutvustada seda, mis ruumides eksponeeritud,” ütles Piia Ausman.

Näitusega on kaasas ka suurejooneline kataloog, mis kõneleb kogu projekti kontseptsioonist veelgi lähemalt  ning kus on ära trükitud kõik selle projekti fotod. Lisaks fotokunstile on näitusega seotud ka ilukirjandus ning igat pilti kataloogis saadab spetsiaalselt selle jaoks kirjutatud väike muinasjutt, avades nende mänguliseks muutunud tegelaste karakterid ja mõtted humoorikalt ning elu paradokse välja tuues.

Art Priori töötajad on saanud oma igavese elu jaoks nii väärika pildi kui ka isikliku muinasjutu.

Kunstirestoran Art Priori kuulub Eesti kuue parima restorani hulka ning on lühikese ajaga võitnud nii toidukriitikute kui ka publiku sümpaatia, olles kujunenud kohaliku äri-ja poliitilise eliidi meelispaigaks. 2015.aastal sai Art Priori Eesti desserdi aastaauhinna ning Eesti Sisearhitektide Liit tunnistasrestorani interjööri aasta parimaks.

Näitus jääb restoranis avatuks kuni 2016.aasta maikuu lõpuni ja on külastamiseks avatud kõigile.

VAATA VIDEOKUTSET!

Head Uudised GoodNews