1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Atraktiivse välimusega ja uskumatult huvitav eksootiline vili – Draakonivili
Atraktiivse välimusega ja uskumatult huvitav eksootiline vili – Draakonivili

Atraktiivse välimusega ja uskumatult huvitav eksootiline vili – Draakonivili

Draakonivili-14419835_OfzJNaDraakonivilja- ehk pithayapuu kuulub kaktuseliste perekonda ja oma välimuselt meenutabki väikest draakonit.

Kaubanduses ja toitlustuses on kõige tuntum magus draakoniviljapuu liik, mille vilju kasutatakse erinevatel puhkudel laudade kaunistamiseks.

Draakonivilja kasvatatakse Kesk-ja Lõuna-Ameerikas, kuid  veel viljeletakse sellistes Kagu-Aasia riikides nagu Taiwan, Vietnam, Tai, Filipiinid, Sri Lanka, Malaisia. Samuti kasvatatakse seda Iisraelis, Põhja-Austraalias ja Lõuna-Hiinas.

Kohalikes keeltes on draakoniviljal palju erinevaid nimetusi. Näiteks nimetatakse draakonivilja ka maasika-, pirni- või nanettikaviljaks, tulenevalt siis oma kujult ja maitselt.

Draakoniviljapuu õitsemine on eriline, kuna ta õitseb ainult öösel ja selletõttu on seda ka väga vähesed inimesed näinud. Õis on suur ja valge. Tuoksuva lille tüüpiline. Tegemist on  kaktuselillega (inglk. cactusflower), mida hellitavalt kutsutakse “kuulilleks” või “öö kuningaks”.

Pithaya ehk draakonivili on magus ja sisu kreemjas. Viljaliha värvused on valge, kreemikat värvi, roosa või punane ja rohkete pisikeste mustade söödavate seemnetega.

Kollane draakoniviliPicture1Magusaid pithayasid liigitatakse kolme liiki. Välimuselt näevad need kõik välja nahksed, meenutades veidi lehtköögivilja koort.

Need kolm liiki on:

  • Punane pithaya: punane-nülitud ja valge viljalihaga. Enamasti just seda nimetatakse draakoniviljaks.
  • Costa Rica pithaya on punane-nülitud ja punase viljalihaga.
  • Kollane Pithaya on kollane-nülitud ja valge viljalihaga.

DraakoniviljapuuPicture1Eesti kaubanduses võib kõige enam leida punaseid-nülitud valge viljalihaga draakonivilju. Draakonivilja ostmisel jälgige, et ei oleks väga väike vili ja et nahkjas koor näeks välja värske.

Pithayas sisaldab väikesel hulgal kaltsiumi, rauda ja  fosforit. Draakonivilja soovitatakse süüa, kui organismis on rauapuudus.

Väga väikesed viljad on alakaalulised ja pole lõpuni valminud. Söömisel poolitage draakonivili ja sööge sisu seest lusikaga.

Head isu!

Kätlin Rohilaid-Aljaste
EstSale Baltic OÜ

Head Uudised GoodNews