1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Avalda arvamust! Tallinn soovib luua kõikidesse linnaosadesse kaasaegsed tervisekeskused
Avalda arvamust! Tallinn soovib luua kõikidesse linnaosadesse kaasaegsed tervisekeskused

Avalda arvamust! Tallinn soovib luua kõikidesse linnaosadesse kaasaegsed tervisekeskused

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna abilinnapea Tõnis Mölderi sõnul peitub tervisekeskuste võlu pere- ja eriarstide ning toetavate spetsialistide tihedas koostöös ja tervishoiuteenuste valikus.

Praegu tegutsevad Tallinna keskhaiglad kolme uue tervisekeskuse ettevalmistus- ja projekteerimistööde kallal. „Lääne-Tallinna keskhaigla uus tervisekeskus on tulemas praeguse Kopli polikliiniku asemele, Ida-Tallinna keskhaigla üks modernne tervisekeskus Magdaleena üksusesse ning teine Lasnamäele rajatavasse Tallinna Haigla meditsiinilinnakusse,“ selgitas Mölder linnahaiglate tervisekeskuste projekte. „Plaanide kohaselt peaksid saama kõik kolm uut keskust 2021. aasta lõpuks valmis.“

Lääne-Tallinna Keskhaigla juhatuse esimehe Imbi Moksi sõnul lähtutakse uut tervisekeskust planeerides ennekõike sellest, et keskus vastaks esmatasandi tervisekeskuse kontseptsioonile. „See tähendab, et tervisekeskuses hakkavad patsiente vastu võtma nii perearstid ja -õed kui ka mitmed Lääne-Tallinna Keskhaigla eriarstid, samuti füsioterapeudid, koduõde, vaimse tervise õed ja loodetavasti ka psühholoogid. Kindlasti saab uues tervisekeskuses olema oluline koht ka hambaarstidel.“

Moks lisas, et tervisekeskusesse jääb alles ka kõige levinumate uuringute tegemise võimalus. Nendeks on röntgeni- ja ultraheliuuringud, EKG ja laboriuuringuteks verevõtukabinet. Kopli polikliiniku asemele loodava tervisekeskuse ehitus läheb maksma ligikaudu 5 miljonit eurot. Lääne-Tallinna Keskhaigla saab ehitamiseks toetust Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Magdaleena tervisekeskuse projekti kogumaksumus on sarnases suurusjärgus, üle 4,5 miljoni euro, millest suurim on riigipoolne toetus 1 661 000 eurot. Eesmärgiks on aadressil Pärnu maantee 104 asuva Magdaleena üksuse A, C ja D korpuse renoveerimine esmatasandi tervisekeskuseks.

Ida-Tallinna Keskhaigla juhatuse liikme Kersti Reinsalu sõnul laieneb Magdaleena üksuses oluliselt ambulatoorne taastusravi osa ning seal hakkavad toimuma ka ämmaemanda vastuvõtud. “Kokku tuleb sinna 13 perearstipraksist ning tingimused paranevad nii perearstidel kui patsientidel,” ütles Reinsalu.

Lasnamäe tervisekeskus rajatakse samuti koostöös Ida-Tallinna Keskhaiglaga. Ruumipõhise eskiisprojekti riigihanke parima pakkumuse on esitanud Tallinna linnale Architecture Workshop Finland Oy. Eskiisprojekti koostamine toimub paralleelselt uue Tallinna Haigla kinnistute ja lähiala detailplaneeringu koostamisega ning vastavuses detailplaneeringu lahendustega.

Abilinnapea selgitas, et praegu perearstide kasutuses olevad ruumid vajavad tihti kaasajastamist või ei vasta tingimustele, mis on vajalikud kvaliteetseks tööks. „Perearstid ei saa ruumipuuduse tõttu palgata abiarste, residente ja teist pereõde. Uued ja modernsed hooned võimaldavad aga oluliselt ratsionaalsemat ruumipaigutust ja töötingimusi, mis on mugav nii patsientidele kui ka töötajatele,“ selgitas ta.

Mölder lisas, et veebruaris täitus esimene tööaasta Mustamäe tervisekeskusel ning patsientide tagasiside on olnud väga positiivne. „Aasta jooksul tegid seal eriarstid ligikaudu 25 000 vastuvõttu, millele lisandusid veel hambaravikliiniku, naistekliiniku ja psühhiaatriakeskuse vastuvõtud. Igati oluline on ka see, et riik aitab ja toetab uute tervisekeskuste rajamist, sest kvaliteetsete tervishoiuteenuste tagamine ja arstiabi kättesaadavuse parandamine on igas piirkonnas oluline“ lisas Mölder.

Lääne-Tallinna Keskhaigla otsib uuele tervisekeskusele ka nime. Avalda arvamust, kas uus tervisekeskus võiks olla tuntud kui Kopli, Pelguranna või hoopis kui Põhja-Tallinna tervisekeskus?

AVALDA ARVAMUST SIIN!

Head Uudised GoodNews