1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VIDEO! Miks Sanjay Gupta muutis meelt marihuaana suhtes
VIDEO! Miks Sanjay Gupta muutis meelt marihuaana suhtes

VIDEO! Miks Sanjay Gupta muutis meelt marihuaana suhtes

Ühiskonnas on viimastel aastatel toimunud tähelepanuväärne pööre marihuaana seadustamise suhtes. Miks muutis meelt Ameerika neurokirurg ja menuraamatute autor Sanjay Gupta, kes varem ravimarihuaanat ei tunnistanud?

„Meedia on meieni toonud faktid ja tõe, mida oli väga raske leida. Väga palju räägiti kanepi kahjulikkusest, peamiselt riiklikul tasemel rahastatud uurimistööde põhjal. Eeliste kohta võis kuulda teistest riikidest või uurimistööst, mida valitsustasemel ei rahastatud,” sõnas Gupta.

Ta oli kirjutanud ajakirja Time 2009. aastal artikli, milles polnud meditsiinilisest marihuaanast väga vaimustuses. „Ma vaatasin andmeid ega näinud seal midagi veenvat,” tunnistas Gupta.

Gupta vaade hakkas muutuma 2013. aasta paiku. Ta asus lugema teaduslikku kirjandust ja selgus, et 94 protsenti uuringutest oli tehtud kanepi kahjulikkuse tõestamiseks. „Räägiti sõltuvusriskist, vähiriskist, kõrvalmõjudest. Kui vaadata seda makrotasandil, siis näeb ainult probleemset poolt,” ütles Gupta.

Ta mõistis, et probleem oli tulnud kõrgemalt. Uuringuid kasu leidmiseks ei rahastatud, teadlased ei saanud neid uuringuid läbi viia. Gupta asus jälgima patsiente, käis teistes riikides, laborites, ja tema mõtlemine hakkas muutuma.

Gupta kirjutas 2018. aastal justiitsminister Jeff Sessionsile, et on meelt muutnud ja on kindel, et teistmoodi hakkab mõtlema ka minister. „Mõtlesin, et ma olen viis aastat andmeid kogunud; laske mul esitleda, mida me oleme õppinud. Me saame seda esitleda nii, et kõik saavad aru.”

„Kanepiga saab ravida valu. Teadlased on selles üksmeelel. Sellega on võimalik võõrutada opioididest. Kanepiga on võimalik ravida sõltlase aju, et sõltlane ei hakkaks uuesti tarbima. Need on teaduslikud andmed Mount Sinai haiglast, kus tehakse hetkel uuringuid,” lausus Gupta.

Head Uudised GoodNews