1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Eesliinitöötajad võtavad võitluses viiruse vastu kasutusele UV-kiirguse
Eesliinitöötajad võtavad võitluses viiruse vastu kasutusele UV-kiirguse

Eesliinitöötajad võtavad võitluses viiruse vastu kasutusele UV-kiirguse

Viiruspandeemia andis tõuke mitmete efektiivsete tehnoloogiliste lahenduste kiireks levikuks, mis aitaksid ruumides hügieeni hoida, tõkestades sellega viiruste levikut. Kui varem olid UV-kiirgusel põhinevad ülisteriilsed tehnoloogiad peamiselt kasutusel vaid meditsiinisektoris, sobivad need mitmete väga erinevate ühiskasutatavate esemete ja pindade desinfitseerimiseks.  

“Ehkki tänaseni ei ole turul veel ühtegi seadet, mida oleks testitud spetsiaalselt koroonaviiruse uue tüve vastu, annab selle sõsarviiruse SARS-CoV-1 vastu testitud Biozone Aircare õhupuhastusteenus alust arvata, et ka COVID-19 puhul on võimalik õhk tervisele kahjulikest osakestest puhastada juba enne, kui neil on üldse võimalus kätele sattuda,” kirjutab Lindströmi valdkonnaekspert Mari-Liis Paluoja. 

Kuidas UV-kiirgusel töötavad lahendused toimivad? 

Seda, et UV-valgus on väga tõhus mikroobide, bakterite ja viiruste tapmisel, teavad inimesed juba pikki aastaid. Aga mitte iga UV-kiirgus ei suuda viiruseid hävitada: kõige efektiivsemaks viiruse RNA hävitajaks on osutunud UVC-valgus.  

Nagu UVA- ja UVB-kiirgused, pärineb ka UVC-kiirgus päikeselt, kuid see absorbeerub atmosfääri kõrgemates kihtides täielikult ning seetõttu ei jõua see kunagi maa peale. See tähendab, et sellised lainepikkused eksisteerivad vaid tehislikult ning on inimesele otseses kokkupuutes äärmiselt ohtlikud. 

“Seni on UVC-lambid olnud kasutusel peamiselt haiglates ja ka laborites. Koroonakriisi jooksul on desinfitseerivad lambid jõudnud ka paljude tavainimesteni, näiteks kontoritesse ja perearstikeskustesse,” toob Paluoja välja. Sarnased UVC-lambid on tema sõnul jõudnud viimaks eesliini töötajateni mujalgi maailmas: Hiinas valgustatakse igal ööl sinise valgusega läbi koguni terveid ühistranspordibusse ning leidub pankasid, kes kasutavad UVC-valgust, et raha desinfitseerida. Kuna UV-kiirgus suudab hõlpsalt kõrvaldada ka kõiksugused ebameeldivad lõhnad ning hävitada salmonelloosi- ja listeeriabaktereid, on tehnoloogiat aktiivselt asunud kasutama mitmed hotelliköögid ning toidutööstused. 

99% koroonaviiruste osakestest sureb minuti jooksul 

Eestis kasutatav AirCare teenus põhineb võimsal UV-lambil, mis eemaldab ümbritsevast õhust ja pindadelt kahjulikud mikroorganismid ja hallituse, aga ka ebameeldivad lõhnad suitsu- ja tualettruumist. Teenuses kasutatava seadme oluline osa on UV-lampi täiendav puhur, mis paiskab koos puhta õhuga ruumi laiali reaktiivseid hapnikuosakesi, mis jätkavad saastunud osakeste eemaldamist õhust ja pindadelt. “Prantsuse riikliku teadusuuringute keskuse kontrollitud laboritingimuses tehtud testid näitavad, et meie AirCare lahendus suudab õhus olevad viirused hävitada 0,44 sekundiga, samuti on meil tõendeid, et need tapavad minuti jooksul 99% koroonaviiruste osakestest,” toob Lindströmi esindaja välja statistika.

Aastate jooksul on seadet testitud kõige populaarsemate haigustekitajate vastu, sealhulgas Ebola, Influenza aga ka koroonaviiruse MERS ning SARS-CoV-1 tüvedega. “Kõigi seniste ulatuslike viiruste puhul on UV-kiirgusel põhinev tehnoloogia osutunud hämmastavalt efektiivseks. See annab alust arvata, et ehk on AirCare abil selliseid ulatuslikke puhanguid võimalik tulevikus vältida,” loodab Paluoja.  

Head Uudised GoodNews