1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Eesti Akadeemiline Farmaatsia Selts ja Gedeon Richter andsid välja esimese stipendiumi
Eesti Akadeemiline Farmaatsia Selts ja Gedeon Richter andsid välja esimese stipendiumi

Eesti Akadeemiline Farmaatsia Selts ja Gedeon Richter andsid välja esimese stipendiumi

_MLu18DEC14A032Stipendiaat Maarja Vokk tegi uurimistöö “Kapillaarelektroforeesi metoodika välja töötamine vitamiinide lahutamiseks”.

Eesti Akadeemiline Farmaatsia Selts (EAFS) ja Ungari ravimifirma Gedeon Richter andsid välja esimese stipendiumi suurusega 1000 eurot. Stipendiumi sai Tartu Ülikooli proviisoriõppe 5. kursuse tudeng Maarja Vokk oma innovaatilise töö eest “Kapillaarelektroforeesi metoodika välja töötamine vitamiinide lahutamiseks”.

Ain Raal, Tartu Ülikooli Arstiteaduskonna Farmaatsia instituudi juhataja kohusetäitja: “Hindan seda tööd kõrgelt, ta on üks tugevamatest sel sügisel. Tegu on ühelt poolt väga iseseisva ja teiselt poolt innovaatilise tööga. Teema on oluline, sest kapillaarelektroforees sobib hästi erinevate vitamiinide üheaegseks analüüsiks preparaatides. Me soovisime stipendiumi välja panemisega tõsta farmatseutilise tehnoloogia erialal teostatavate proviisoriõppe üliõpilaste uurimistööde kvaliteeti ja mul on hea meel, et meie püüdlused on olnud viljakad. Farmatseutilise analüüsi valdkond on väga tihedalt seotud farmatseutilise tehnoloogiaga, mis oli meie stipendiumi üks tingimusi.”

_MLu18DEC14A028Maarja Vokk, Tartu Ülikooli proviisoriõppe 5. kursuse tudeng, stipendiaat: “Ma tegin lõputöö vitamiinide analüüsimisest kapillaarelektroforeesil. Et vitamiinipreparaate, sealhulgas toidulisandeid on turul väga palju, soovisin uurida, kui palju neis tegelikult vitamiine on. Kapillaarelektroforees osutus selleks väga sobivaks meetodiks, sest see võimaldab korraga analüüsida väga erineva keemilise struktuuriga aineid. Kuna meie instituudis ei ole selle teemaga varem tegeletud, tuli ka metoodika selleks välja töötada. Minu töö põhieesmärk oligi sellise metoodika väljatöötamine, millega saaks samaaegselt analüüsida võimalikult lühikese ajaga võimalikult palju vitamiine. Töötasin välja kaks metoodikat, esimesega sai analüüsida 6 vesilahustuvat vitamiini, teisega 7 vesilahustuvat ja 1 rasvlahustuvat vitamiini. Analüüsisin nendega viit vedelpreparaati (toidulisandit) ning leidsin, et vitamiinide kontsentratsioonid olid enamasti kõrgemad kui etiketil märgitud. Võrdlesin ka seda, kuidas erinevad säilitamistingimused mõjutavad vitamiinide säilimist preparaatides ning leidsin, et vitamiinid (v.a vitamiin C) säilisid nii avatult külmkapis kui ka varem avamata toatemperatuuril säilitades 10 kuu jooksul üsna hästi.”
“Stipendiumi kasutan peamiselt praktikakulude katteks ja eelseisvaks apteegitööks vajalike vahendite ostmiseks,” lisab Maarja Vokk.

István Bán, Gedeon Rihteri Eesti filiaali juht ja Ungari aukonsul Lõuna-Eestis: “Maarja Voki uurimistöö teema on väga aktuaalne ja on tunda iseseisvat lähenemist, oskust ja soovi lahendada raskeid ülesandeid. Tulemused on elus rakendatavad ja võivad olla heaks baasiks elu teadusele pühendumisel. Tahan jätkuvalt julgustada kõiki üliõpilasi teadustööga tegelemisel. Gedeon Richter panustab igal aastal käibest 10% uurimistööle. 2013. aastal ulatus see number 42 miljardi forindini. Richter on ainus Ungari ettevõte, mis oma uurimis- ja arendustööde mahuga kuulub Euroopa Komisjoni uurimis- ja arendustööde TOP 1000sse. Jätkame traditsiooni ja nii paneb Gedeon Richteri Eesti filiaal stipendiumi välja ka 2015. aastal.”

Stipendiumi saavad taotleda Tartu Ülikooli proviisoriõppe üliõpilased, kes on teostanud oma uurimistöö farmatseutilise tehnoloogia valdkonnas või sellega lähedalt seotud valdkonnas ja kaitsnud uurimistöö positiivsele hindele. Stipendiumi saamisel on määravaks uurimistöö valdkondlik sobivus, valitud uurimisteema olulisus farmatseutilises tehnoloogias, töö kvaliteet ja originaalsus ning üliõpilase panus töö valmimisel.
Stipendiumi eraldamise aluseks on avaliku konkursi korras esitatud uurimistöö.
Stipendiumi suurus fikseeritakse igal aastal 15. veebruariks. Õppeaasta jooksul antakse välja üks stipendium, nõutaval tasemel tööde puudumisel võib stipendiumi jätta välja andmata.

Stipendiumi taotlust menetleb neljaliikmeline komisjon, kuhu kuuluvad kaks EAFS esindajat, farmaatsia instituudi juhataja ja ravimitootja esindaja.

Head Uudised GoodNews