1. Avaleht
  2. Tervis
  3. EKSKLUSIIVINTERVJUU I Terje Mander: õige toitumine annab energiat ja parandab tervist
EKSKLUSIIVINTERVJUU I Terje Mander: õige toitumine annab energiat ja parandab tervist

EKSKLUSIIVINTERVJUU I Terje Mander: õige toitumine annab energiat ja parandab tervist

Psühholoog, toitumisspetsialist ja joogaõpetaja Terje Mander korraldab 5. oktoobrist City Detox puhastuskuuri. Detox aitab säilitada tervist, puhastuda ning taastada hea keha toonus, ergastada vaimu ja tõsta immuunsüsteemi. Selle kolme nädala jooksul muutuvad osalejate maitsemeeled, mis hakkavad ise tulevikus paremaid toiduvalikuid tahtma, paraneb tervis ja näonahk, lisandub energiat, paraneb seedimine ning kergem ja avaram tunne lubab elust rohkem rõõmu tunda.

Mis on City Detox ja kuidas sellest kõige paremini kasu saaks?

Kolm nädalat on optimaalne aeg füüsilisele kehale puhkuse andmiseks ja taaslaadimiseks. Kui oled suvest ja kiirest laste koolisaatmisest ning pidevast kokkamisest väsinud, saab endale pakkuda tervistavat taastavat nädalat. Miks mitte teha tervislik nädal läbi koos oma koolijütsidega.

Tänu restardile väheneb unevajadus, ärkad puhanud ja virgena ning valmis energilisena päeva alustama! See kuur pakub head võimalust jälle või vahepeal tervislikkuse lainetel viibida ning lasta kehal taastuda ja uueneda. See mõjub ka hästi toidunõrkuste ja salapahede jätmiseks.

Harjutame end uut moodi toituma ja olema! Kui mitte alatiseks, siis vähendame kütkeid ja külgetõmmet ja õpetame keha ilma nendeta toimima!

Kuur algab teadliku toitumise loenguga ja eelpaastu soovituste jagamisega. Siin saad aegsasti end meelestada kirjas olevate toitumissoovitustega. Olgu öeldud, et me ei piina end järsult millestki, vaid laskume esimesel nii-öelda eelpaastu nädalal pehmelt tervendava toidu põhinädalasse. City Detoxi vältel pakun võimalust osa saada minu joogatundidest ning meditatsioonipraktikatest. Veel on
võimalik isiklik konsultatsioon ning vastavalt eesmärgile kujundada toitumise aeg. Ehk kui soovid kaotada kaalu või rohkem puhastuda, määran sulle oma lisandid ja toitumise suunised, mida saad
mugavalt järgida.

Põhinädal koosneb terve päeva toidumenüüst ning soovi korral lisandite soovitusest.
Toit on suuremas oas orgaaniline, kasutan palju puhast rakutoitu ning spetsiaalseid kombinatsioone ning toiduaineid optimaalseks tervendavaks, puhastavaks ning taastavaks toidukogemuseks.

Järelpaast on nädal, mis järgneb toidu kohaletoimetamise nädalale ning sisaldab loengut, menüüd ja toitumis- ning elustiilisoovitusi sulle edaspidiseks eluks ja heade harjumuste juurutamiseks.

Miks on tervist toetavad toitumisekuurid olulised?

Puhas toit, õigetes kombinatsioonides, õigel ajal ning sobivas kuufaasis annab kehale puhkuse. Lihtsalt võib öelda nii, et meie tänapäeva kehad toimetavad üsna riskipiiril. Arvestades meie elustiili, kus valitseb stress, magamatus, ebatervislikud eluviisid ja saastatud keskkond. Keha proovib toota pidevalt valgeid vereliblesid, mis uusi rakke ning abi vajavaid organeid uue elu ehk uute heade rakkudega toodavad. Pidev organismi uuenemine ja taastootmine on löögi all ka seetõttu, et seesama meie keha loomulik päästearmee, mille ülesanne on uuendada ja puhastada, ei jõua kunagi sinna faasi, kui ta peab tulekahju kustutama – mürke kehast välja viima ning üleliigset, valedes kombinatsioonides, ebatervislikku toitu seedima. Seetõttu on rasvumised, energiapuudus, immuunsüsteemi langus, haigused ja viirused platsis. City Detox pakub võimalust astuda välja keha koormavast ja vanandavast tsüklist. Lubada kehal lõpuks mitte ainult tagajärgi likvideerida, vaid puhastada ja taastoota ja uuendada kudesid, organeid, nahka ja rakke. Seeläbi paraneb seedimine, kehakaal, ajutöö, uni, keskendumine ja nahajume.

Mida peate silmas tervise seisukohalt “puhta eluviisiga”?

Puhas eluviis on kehasõbralik ja toetav. Õpime kohtlema oma keha kui püha templit, kuhu sisse panna vaid parimat! Puhast ehk seda, mis heliseb ja kiirgab ning pakatab energiast ning tervisest! Kehale on puhas eluviis loomulik ning sinu elu muutub kooskõlaliseks looduse ja iseenda rütmidega. See tähendab ka oma sisetunde ja intuitsiooni ehk rohkem enda loomu omase elu avastamist ning selle lihtsat võlu. Looduslähedane õnnis elu.

Kas toitumiskuur sobib tervise taastamiseks või pigem tervise säilitamiseks?

Toitumiskuuri eesmärgi määrad sa ise. Efekt on mõlemapidine. Kui sul on vaja tervise säilitamist, siis see toimib nii nagu ka taastamiseks. Isikliku nõustamise ja järelpaastu nädala infoga saad ka püsivad head elustiilimuutused, et selle elustiiliga jätkata.

Millised toitained tugevdavad immuunsüsteemi?

Immuunsüsteemi tugevdab stressivaba elu. Liikumise ja värske õhu juures õiges koguses õiget
vett, orgaaniline, lihtne, mitte üle küpsetatud, hooajaline, elus toit. Mida valmistad armastusega ja sööd seda õiges koguses aeglaselt, iga ampsu teadvustades. On ka oluline, kellega süüa ja kus.
Immunsüsteemi tugevdavate toitude nimekiri on isikuline, kuid kindlasti on need meie Eesti marjad. Kõik marjad peotäitega.

Immuunsüsteemi tagamiseks on kasulikum teada minu kogemusest seda, mida pigem vältida, et tagada tervis. Vältida tuleb õhtul liigset söömist. Liigset liha, saia, leiba, piima ja suhkrutooteid.

Toitumine toetub ensüümidele. Tihtilugu kombineerime toite, mille seedimise ja omastamise jaoks on vaja erinevaid ensüüme. Samal ajal aga erinevate ensüümide tootmine vajalikul määral on häiritud. Lisaks sööme palju töödeldud toite, millel endal tihtilugu puuduvad ensüümid, mis seda lõhustada ning omistada aitavad. Teades oma toitumisharjumusi, on hea tõsta ja toetada seedetrakti mikrokliimat piimhappebakterite ning lisaensüümidega. Seedetrakti head mikrokliimat aitavad hoida
hapendatud toidud ja tumedad rohelised, kaunviljad ja idandatud seemned ning juur- ja puuviljad.

Kui oluline rõhk on teie kuuril immuunsüsteemi tugevdamisel? 

Läbi õige toitumise paraneb immuunsüsteem. Me anname kehale puhkust raskete valede toitude ja kombinatsioonide näol. Lisame menüüsse loomuliku toidu ensüümid ja bakterid. Läbi tõstetud
seedetrakti mikrokliima ning õigete toitude kombineerimise, saab puhkust maks, meie keha kõige tähtsam taastootmise ja mürkide välja viimise jaam. Läbi selle saab keha toidust rohkem vajalikku. Lisaks on toit orgaaniline. Ehk puhkame meie kehale võõrastest ning koormavatest ainetest. Olla vaba suhkrust, jahust ja töödeldud toidust, lubab organismil uuendada kudesid ja toota terveid keharakke igasse kehaossa! Nii tunned värskust, kergust ja jõudu ning tegutsemisetahet ja
selgust.

Kuidas toituda ja mida süüa, et paraneks inimese seedimine?

Ayurveda järgi jagatakse toidud kolme kategooriasse.

Sattva (loov energia, kerged toidud) – õhu, eetri elemendid,

Rajas (energiat andvad toidud) – tuleelement,

Tamas (rasked toidud) – maaelement.

Kui on vaja tõsta seedimist, tasub vältida Tamas energiaga toiduaineid. Tamas toidud on rasked, väsitavad, seedetööd aeglustavad, ka ülesöömine on seedetööd aeglustav. Teades vältida Tamas toite ja käitumist, saad sa parandada märgatavalt oma seedimist. Tamas toiduks peetakse liha, töödeldud toite (valmistoidud, keedetud, praetud), ube, juustu (piimatooted), valget suhkrut, rafineeritud jahu, toidulisandeid. Põhikomponent on vältida esmaltneid toiduaineid.

Teine oluline komponent on võtta aega söömiseks ja mäluda toite vähemalt 24 korda. Süüa tuleb kiudaineid ehk teraviljaputru, puuvilju ja juurvilju ning rohelisi maitsetaimi(seller, till, petersell), Vürtse (vürtsköömen, karri, kurkum, kaneel, kardemon, pipar). Heade bakterite rikkad toidud
hapupiim, hapendatud kapsas. Supertoiduainetest aitavad seedimisele kaasa lisaks ensüümidele ja probitootikumidele kuivatatud ploomid, ananass, artišokk, aaloe, piimaseene piim, kombucha.

Toidu seedimiseks tasub mõneks ajaks vältida kartulit, lihatooteid, baklažaani.

Kuidas tõsta toitumise abil üldist energiataset – nii kehalist kui ka vaimset?

Väsitavad liiga suured toidukogused, liigselt töödeldud toitu valel ajal ja vales kombinatsioonis.

Teadliku toitumise terve päeva kursus 31. oktoobril annab sulle kätte nii toitumise kui psühholoogilised põhivõtmed, tehnikad ja teadmised, kuidas täpselt just sina saad enda elus energiataset tõsta.
Olen alati rääkinud sellisest esmasest lihtsast valemist – puhas vesi ainult vedelikuna, toormahlad ja taimeteed ning toiduks suhkru-, jahu -ning lehmapiimavaba toit, pimedal ajal süüa puu, juurvilju (vokitult kergelt kuumutatult), kerget salatit, kergeid juurviljasuppe.

Süüa siis kui kõht on tühi ja süüa harvem, kergemaid toite. Kõige olulisem on teadlikult jälgida ja selgeks teha, milline eluviis, toidumenüü, millistes kogustes ja kombinatsioonides ja kui tihti just sulle optimaalseima tulemuse annab.

Rohkem teadlikkuse valgust tuua sinu isiklikule vajadusele eripäradele ning selle järgi elu seada ning läbi praktiliste teadmiste, mida kursused jagan rakendada.

Energiatase ainuüksi ei sõltu aga toitumisest. Joogas räägitakse viie keha süsteemist ja meie energiatase ei ole mõjutatud ainuüksi füüsilise keha toitmisest, vaid ka emotsioonidest ja mõtetest. Emotsioonid ja mõtted omavad vaat et rohkemgi kaalu kui füüsiline toit. Need on ka kehad meie juures, mis energiataset ning immuunsüsteemi mõjutavad.

Seetõttu on Teadlikkus ja teadlik vaade iseenda füüsilisele, emotsionaalsele ja mõttetööle kui energiatseme ja üldisele tervise mõjutajatele vaja terviklikult vaadelda. City Detoxi toidukuuri juurde
kuulub ja igapäevane just kõiki meie tasandeid puhastav teadlikkuse tehnika, mille eesmärk on teadlikuks saada ja puhastada just need osised, mis lisaks füüsilisele kehale sinu energataset ja üldist
meeleolu ning elukvaliteeti pärsivad.

Üks hea nõuanne, mida soovitaksite igal inimesel kohe oma toitumisharjumustesse sisse viia, millel on sügisel väga oluline roll?

Igal aastaaja vaheldumisel kohaneme. Sügiskuul läheb pimedamaks ehk naturaalne valgusepaiste meile kahaneb, seetõttu on naturaalne pidev energialaadimine vähendatud. Päikeseenergia aitab
kaasa immuunsüsteemi tugevdamisele ja ka haiguste ennetamisele. Päike aitab toime tulla suveperioodil veini ja igasuguse toiduga ja ületarbimisega ning viirustega. Meil lihtsalt on looduse poolt päikese näol nii palju abiressurssi toime tulla kõikide toitude kahjutukstegemise, seedimise ja väljutusprotsessidega.

Ayurveda ja Hiina iidsete elamiste teadustest süüakse loodusega kooskõlas. Mida selle all aga mõeldakse? See näeb välja nii – keha lülitub üle kliima
külmenemisega keha temperatuuri hoidmisele. Toidud, mida suvel söödi ehk värsked salatid ja külmad toidud, mida päike soojendas ja mille omastamist toetab, on vähenenud.

Pimedal ajal õhtuti tuleks süüa vähem, vedelat ja sooja toitu. Olla vaiksem, hoida energiat. Lisada toidu sisse rohkem maitsetaimi ja seedimist soodustavaid vürtse nagu kurkum, karri, küüslaauk, sibul.

Näidismenüü:

Hommik. Hapupiima, metsamarja, tšiiaseemne, spinati, spirulina ja banaani smuuti.

2 klaasi hapupiima, 1 klaas marju, 1spl tšiiaseemneid, peotäis spinatit, 1 banaan. Purusta ja lisa Ceyloni kaneeli.

Lõuna. Toortatrapuder. Avokaado, kurgi, tomati, peterselli salat.
Sidruni ja oliivõliga ning mungoaidudega.

Lõuna või õhtu. Vingrett heeringaga.

100 g kartulit
200 g keedetud peeti
100 g keedetud porgandit
300 g  hapukapsast (suru vajadusel kuivemaks)
200 g  marineeritud kurki või hapukurki
150 g hakitud sibulat või rohelisi sibulapealseid

Sinepi-õlikaste:
5 sl  õli
2 tl vene sinepit
0.5 tl 30% äädikat või veidi sidrunimahla
soola
suhkrut
musta pipart

Head Uudised GoodNews