1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Esimesed tasuta rotaviiruse vaktsiinid jõuavad perearstideni
Esimesed tasuta rotaviiruse vaktsiinid jõuavad perearstideni

Esimesed tasuta rotaviiruse vaktsiinid jõuavad perearstideni

IMG_5453Terviseamet hakkab sel nädalal perearstidele välja jagama esimesi rotaviiruse vaktsiine, sobivas vanuses laste tasuta vaktsineerimisega võivad perearstid ja pereõed alustada kohe, kui vaktsiin on nendeni jõudnud.

1. juulist jõustub uus riiklik immuniseerimiskava, kuhu lisandub väikelaste tasuta rotaviirusnakkuse vastane vaktsineerimine. Läbiviidud riigihankena hankis riik kokku 60 000 rotaviirusnakkuse vaktsiini doosi, mille tarned toimuvad kolmes jaos. Esimene doos jõudis terviseametisse möödunud nädala kolmapäeval.

Vaktsiini manustatakse immuniseerimiskava alusel suu kaudu kolm annust kahe, kolme ning nelja ja poole kuu vanuselt. Lapse hiliseim vaktsineerimisega alustamise aeg on 12 nädalat. Vaktsineerimine peab olema lõpuni viidud eelistatult 24. elunädalaks, kuid kõige hiljemalt 32. elunädalaks.

Vaktsineerimine aitab vältida väikelastel rotaviirusnakkuse põhjustatud rasket mao-soolepõletikku, millesse nakatuvad peamiselt alla viie aasta vanused, sagedamini kuue kuu kuni kahe aasta vanused lapsed ning harva ka noorukid ja täiskasvanud. Rotaviirusnakkuse tekitajaks on rotaviirus. Rotaviirus säilib hästi väliskeskkonnas ja on väga nakkav, mistõttu on haigus väga sage ja laialt levinud. Nakatuda võib kokkupuutel haige inimese rooja ja oksega ning nendega saastunud esemete ja pindadega või viirustega saastunud toidu ja vee söömisel-joomisel.

Haigus algab palaviku, kõhuvalu, oksendamise ja järsku tekkiva vesise kõhulahtisusega. Väikelastel võib kiiresti kujuneda ohtlik vedelikuvaegus, mille tõttu vajavad just väikelapsed tihti haiglaravi. Tegu on kõige sagedasema väikelaste hospitaliseerimist vajava ja vaktsiini abil välditava haigusega Eestis. Täiskasvanud põevad haigust tavaliselt kergelt või haigusnähtudeta. Haigusnähud ilmuvad üks kuni kolm päeva pärast nakatumist ja kestavad neli kuni kuus päeva, harva kauem. Haige inimene on nakkusohtlik kuni kaheksa päeva, harva 30 päeva ja kauem pärast nakatumist.

Rotaviirusevastane vaktsineerimine hoiab ära rotaviirusnakkuse puhanguid väikelaste kollektiivides ja vähendab haiglaravi. Kuna rotaviirusnakkust esineb praegu väga sageli ning selle keskmine kestus on kuni üks nädal, siis vähendab vaktsineerimine edaspidi ka lapsevanemate töölt puudumise vajadust, mis on seotud haige lapse hooldamise ning põetamisega.

Head Uudised GoodNews