1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. Galerii! Eesti valmistub juunikuus toimuvaks kokkade olümpiaks
Galerii! Eesti valmistub juunikuus toimuvaks kokkade olümpiaks

Galerii! Eesti valmistub juunikuus toimuvaks kokkade olümpiaks

Fotod: Margus Johanson

Eestit esindab selle aasta juunikuus Itaalias toimuval Bocuse d’Or kokandusvõistlusel Pavel Gurjanov. Täna anti ülevaade, kuidas kulgevad treeningud ja millise toorainega minnakse Eesti kööki tutvustama. Võistlustööd aga näidatakse maikuus enne võistlusi. 

Eesti on Bocuse d´Or võistlustel edukalt osalenud juba 10 aastat. Võistlusi pikalt eest vedanud ja sel aastal oma tiitli nooremale põlvkonnale edasi andnud Dimitri Demjanovi sõnul on Eesti osalemine olnud suur privileeg: “Oleme selle ajaga tohutu sammu eesti toidukultuuri ja kokanduse arengus edasi astunud,” märgib ta.

Valdkonna arengu ja pingutuste tõestuseks toob välja praegune Bocuse d’Or Eesti president Vladislav Djatšuk asjaolu, et Eesti taotleb hetkel Bocuse d`Or 2020 Euroopa voor korraldusõigusi.

„Kindlasti oleme juba Torino võistlustel suure tähelepanu all, sest lisaks Horvaatiale ja Poolale taotleme järgmise võistluse korraldusõigusi. See tähendaks võimalust olla 2020. aastal Euroopa gastronoomiline keskpunkt ja võõrustada ca 5-6000 Bocuse´i fänni,“ lisab Demjanov.

„Suur au on olla Bocuse d’Ori võistleja, ja see tunnustus ei ole vaid minu enda jaoks, esindan ju tervet Eestit. Minu unistus on täitumas,“ jagab Pavel Gurjanov oma emotsioone.

31-aastane Pavel on praegu peakokk kahes restoranis, Reakoja platsis asuvas DOM-is ja hotelli Kolm Õde restoranis Bordoo. Ta on varasemalt pälvinud mitmeid kokandusala tunnustusi, näiteks on ta 2013. aastal nimetatud Eesti Aasta kokaks. Pavel on osalenud ka 2015. aastal Bocuse d´Or Eesti eelvoorus, jäädes siis teiseks.

Võistluste reglemendi kohaselt peab iga riigi meeskonnas olema lisaks kandidaadile ehk peakokale ka abikokk ja treener. „Võistlustele ettevalmistamine ja treeningud toimuvad üle aasta aja, seega tugev meeskond on eeldus heale sooritusele. Minu treener on Bocuse d`Oril juba käinud Dmitri Haljukov ja abikokas praegune kolleeg Martin Kasperovich,“ selgitab Gurjanov.

Gurjanov ja Haljukov on pikalt töötanud koos restoranis CRU. Meeste sõnul, on neil hullumeelne ettevalmistus periood hetkel käimas. „Aga seda just vaja ongi, rutiinist väljatulekut ja eneseületamise – siis tuleb ka tulemus,“ märgib Haljukov.

Liharoog tuleb võistlustel serveerida disainitud kandikule. Hetkel käib töö Eesti võistluskandiku kallal ning selle autorite Rait Siska ja Risto Tali sõnul kasutatakse selle loomisel kosmilist materjali titaani. „Kujutiseks ühendame põhjamaa läbi Torino vaatevinkli, kus tulevad mängu enneolematud värvigammad, mis saavutatakse läbi elektrolüüsi titaani värvides,“ avab veidi disainitöö tausta Tali.

Rahvusvaheline žürii hindab võistlustööde juures nii menüü kontseptsiooni, maitset, väljapanekut, kohaliku köögi eripärade esiletoomist kui ka tehnilisi oskusi ja toorainega säästlikku ümberkäimist. Meeskonda nõustab ka pikaaegne Bocuse d´Or treener Emmanul Wille ja eelmised võistlejad.

Kohustusliku liharoa tooraine on sel aastal: noorlooma sisefilee, vasika harknääre ja riis. Lisaks tuleb juurde valmistada kolm garneeringut. Teise võistlusroa tooraine ei ole veel teada ja selgub vahetult enne võistlust.

Bocuse d´Or Europe toimub 11.-12. juunil 2018. aastal Torinos, Itaalias. Tegemist on Euroopa eelvooruga, millest edasipääsuks ülemaailmsesse finaali on vajalik 20 võistleja seas pääseda 10 parima sekka. Samuti selgub Torinos, milline Euroopa linn saab 2020. aasta võistluse korraldusõiguse.

VAATA GALERIID!
Fotod: Margus Johanson

Kandidaat: Pavel Gurjanov
13.10.1986
Restorani Bordoo ja DOM peakokk

Pavel on kokandusvõistluste suur fänn. Võidetud auhinnad:
2015 San Pellegrino Young Chef 2015 II koht
2014 Baltic Culinary Star 2014 I koht
2013 Eesti Aasta Kokk  I koht
2012 Eesti Aasta kokk – parima 8 seas
2010 Eesti Aasta kokk – parima 8 seas
2010 Taste The World 2010 osalus Kopenhaagenis
2008 Kuldne Kulp III koht

Bocuse d’Or Eesti tugimeeskond:

Võistleja: Pavel Gurjanov
Abikokk: Martin Kasperovich
Treener: Dmitri Haljukov
Tehniline treener: Emmanuel Wille
President: Vladislav Djatšuk
Aupresident: Dimitri Demjanov
Kunstnikud: Rait Siska, Risto Tali

Meeskonnale on abiks ka eelmised Bocuse d’Or Eesti osalejad Dmitri Rooz ja Heidy Pinnak.

Head Uudised GoodNews