1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. GURMAANIDELE! Neh restoran toob Muhu köögi Uus-Hollandisse
GURMAANIDELE! Neh restoran toob Muhu köögi Uus-Hollandisse

GURMAANIDELE! Neh restoran toob Muhu köögi Uus-Hollandisse

Neh
Fotod: Neh restoran

Selline tutvustus võib mõnegi inimese panna õlgu kehitama. Ometigi pole selles midagi võltsi ega ülepingutatut.

Neh on Tallinnas reisisadama ja kesklinna vahetus läheduses asuv Põhjala restoran, millel on oma hing, killuke Muhu saart. Või nagu ütleb tutvustus: “Meie köök hindab lähiümbrust ning aastaaegasid, inspiratsiooni saame Muhu saarelt, kust me tuleme. Me korjame metsasaaduseid ning teeme koostööd talunike, jahimeeste, kalameeste ning käsitöölistega.”

“Uus-Hollandi” nimi on pärit ajast, mil Peeter Suur otsustas Tallinna sadamasse rajada sõjamerelaevastiku keskuse admiraliteedi ning piirkonna uudse nime põhjuseks said arvukad kraavid ja Härjapea jõgi, mis meenutasid Madalmaade maastikku. Neh seisabki varasema Härjapea jõe kaldapealsel, läbi kahe korruse endises admiraliteedi peahoones. Võluv telliskividest maja on 19. sajandist pärit vaatamisväärsus.

Maitselamused on võrratud

20 lauda kolmes saalis pakuvad elegantset ja ajaloolist õhkkonda šiki alatooniga. Lisaks on restoranis ka peakoka laud, mis pakub elavat õhtut kokkade seltsis.

Neh6

Nehi Degustatsioon pakub nauditavat õhtut elegantse õhtusöögiga. Peakoka Valik kujutab endast 3-käigulist menüüd, mille saate ise kokku panna, valides kahe eelroa, pearoa ja desserdi vahel ning see muutub iga kahe nädala tagant. Peakokk Maido Maiste liitus meeskonnaga viis aastat tagasi ning on iga sammu oma karjääris välja teeninud. Hiljuti määrati Maidole Mentor Sous Chef ametikoht. Maido paistab silma täiuslikkuse poole püüdlemisega ja piinliku täpsuse poolest. Ta on terava taibuga, kirgas ning hea huumorimeelega. Tema spontaanselt kasutatavad teadmised toidu ja toiduvalmistamise kohta on hämmastavad. Pole midagi imestada – ta on innukas kulinaarsete väljaannete koguja ja lugeja.

Kohal on läänemere saarte hõng

Restorani eestvedajad ütlevad, et inimesed peavad ennast nende juures tundma nagu karu meepoti ääres. “Meie fookus on Põhjala saarte köögil. Meie regiooni all mõtleme Muhu saart, kuid niisamuti Gotlandi, Bornholmi, Ålandi, Ölandi ning naabersaari Saaremaad ja Hiiumaad. Otsustasime astuda sammukese tagasi, avaldada ja taasavastada nende paikade traditsioone. Pakume külalistele Muhu ja naabruskonna saarte maitseid esmaklassilise Põhjala saarte köögi traditsioonide võtmes.

Neh4
Suitsutamine, marineerimine, kuivatamine ja soolamine on üldlevinud võtted, nüüdsel ajal küll enam mitte talve üleelamiseks vajalike toitainete säilitamiseks, vaid köögikunstis maitseelamuste loomiseks.

Neh3

Maitsed, mis saavad oma karakteri Põhjala saarte saadustest ja metoodikast, on meie teejuhiks, niisamuti nagu aastaajad. Külmal, karmil Põhjamaa kliimal on omad märkimisväärsed eelised — suurepärased toidu maitse hoidmisel.”

Liha, taimed ja juurikad Muhust

Põhjala saarte köögi piirkonda kuuluvatel saartel on asukohaerinevustele vaatamata mitmeid sarnaseid jooni. Kõikjal leidub kvaliteetset lamba-, sea- ja ulukiliha, põtra ja metssiga, niisamuti kala, köögivilju, mett, seeni ja marju.

Neh10

Muhus asuva Pädaste Mõisa aedvilja- ja ürdiaed pakub restoranile vajalikku talvehooaja hoidiste valmistamiseks, niisamuti korjatakse värskeid köögivilju ja maitsetaimi mõisavalduse metsadest, põldudelt ja kaldapealselt.

Neh2

Nehi seinad on olnud näitustele koduks alates 2008. aastast ja restoranis saab näha vabas rütmis vahetuvat kunstivalikut. Tule ja vaata järele, mida kujutab endast Muhu juurtega restoran Neh siinses Uus-Hollandis!

Rohkem infot restorani kohta leiab SIIT!

Jüri Kukk 

Jüri Kukk Ajakirjanik