1. Avaleht
  2. Tervis
  3. HEA TEADA! Intelligentsed inimesed elavad kauem
HEA TEADA! Intelligentsed inimesed elavad kauem

HEA TEADA! Intelligentsed inimesed elavad kauem

Intelligentsed inimesed elavad kauemJust nii lühidalt võiks kokku võtta rahvusvahelise teadlasterühma uuringu tulemused. Teada on, et seda mõjutavad geenid, aga miks ja kuidas täpselt, on veel lahtine.

Teadlased uurisid kaksikutelt kogutud andmeid nende eluiga ja intelligentusust puudutavate geenide kohta. Andmeid intelligentsuse ja surma kohta koguti Rootsi, USA ja Taani samasoolistelt kaksikutelt, kellest üks või mõlemad olid surnud. Selgus et, 95 protsendi ulatuses on intelligentsus ja eluiga geneetiliselt ette määratud.

Ajakirjas International Journal of Epidemiology avaldatud artiklis leiti, et kaksikute paarist vaimselt võimekam elas kauem kui vähem võimekam. See fakt tuli iseäranis selgelt esile kahemunakaksikute puhul.

Ühe- ja kahemunakaksikute võrdlus annab võimaluse eristada geenide mõju keskkonnamõjust. Viimase osas on intelligentsuse ja eluea vahelist seost püütud enamasti seletada kooli- ja kodukeskkonna ning lapsepõlve toitumusega.

Artikli esimene autor Ro-salind Arden selgitas, et nende uuring tõukus teadmisest, et IQ-testides kõrgema tulemuse saanud laste eluiga on keskmiselt kõrgem kui madalama sooritustulemusega. Sama seaduspära kehtib karjääriredeli osas: mida kõrgemal positsioonil on inimene, seda kauem ta tõenäoliselt elab. “Me lihtsalt siiani ei teadnud, miks see täpselt nii on,” ütles Arden.

Selle uuringu tulemuse põhjal toovad autorid välja võimaluse, et nendel inimestel, kelle puhul muudavad geenid neid intelligentsemaks, on ka lihtsalt geenid, mis annavad vastupidavama keha. Teine võimalus on, et intelligentsust ja eluiga mõjutavad geenid võivad mõlemad olla vastuvõtlikud mutatsioonidele, mis tähendab, et need, kel on vähem mutatsioone, on intelligentsemad ja elavad kauem.

“Me peame neid ideid hakkama katsetama, et saada teada, milline stsenaarium tegelikult toimib,” ütles Rosalind Arden.

Arden lisas aga, et intelligentsuse ja eluea vahelist seost ei tasu ülehinnata. “Te ei saa pikendada oma lapse eluiga sundides teda koolieksameid hästi sooritama,” märkis Arden.

Terviselehe saab tellida SIIN!

Allikas: Terviseleht, ERR Novaator

TerviseLeht logo

Head Uudised GoodNews