1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Head uudised! Alkoholi tarbimine inimese kohta väheneb juba neljandat aastat järjest
Head uudised! Alkoholi tarbimine inimese kohta väheneb juba neljandat aastat järjest

Head uudised! Alkoholi tarbimine inimese kohta väheneb juba neljandat aastat järjest

vein
Foto: Shutterstock

Kui 2014. aastal tarbiti Eestis keskmiselt 11,1 liitrit absoluutset alkoholi täiskasvanud inimese kohta ja 2015. aastal 10,5 liitrit, siis eelmisel aastal vähenes alkoholi tarbimine keskmiselt 9,9 liitrini täiskasvanud (15+) inimese kohta, selgub täna TAI alkoholikonverentsil esitletud Alkoholi aastaraamatust.

Jätkuvalt väheneb ka kange alkoholi tarbijate osakaal. 88 protsenti Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitletud inimestest ütles, et ei joo viina üldse või teevad seda mõnel korral aastas. Aastal 2008 vastas nii vaid 67 protsenti küsitletutest.

Eesti Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul on positiivne, et alkoholi tarbimine inimese kohta väheneb juba neljandat aastat järjest. „Samas – vähendavad eeskätt need, kes olid ka enne juba mõõdukad tarbijad,“ nentis Josing. „Peamiste põhjustena võib välja tuua hinnatõusu ja hoiakute muutumise. Aina enam hinnatakse tervislikke eluviise ja soovitakse vaba aega veeta ilma alkoholita. Ohuks on aga soodsamad piiriülesed ostud Lätist, mis võivad taas hakata tarbimist suurendama.“

Josingu hinnangul tuleb alkoholitarbimise vähendamiseks lisaks aktsiisile ehk hinnatõusule kasutada senisest enam ka teisi võimalusi – reklaami piiramine, parem selgitustöö, üritustel alkoholimüügi vähendamine, parem kontroll alaealistele müügi keelu järgimise üle jm.

Aastaraamatust selgubki, et suur osa Eesti elanikke pooldab alkoholireklaami keelustamist. Ligi kolmveerand vastanutest leiab, et alkoholi reklaam tänavatel peaks olema keelatud. Raadios, televisioonis, internetis ja ajalehtedes-ajakirjades pooldavad nii kange kui ka lahja alkoholi reklaami keelustamist üle poole vastanutest.

Eesti elanike arvates on alkoholiga seonduvatest probleemidest kõige tõsisem sõiduki juhtimine alkoholijoobes – seda probleemi hindas tõsiseks või väga tõsiseks 94 protsenti vastanutest. Järgnesid avaliku korra rikkumine, kodune vägivald, laste ja noorte alkoholi tarbimine ning alkoholi tõttu tekkinud terviseprobleemid.

Alkoholi aastaraamatu „Alkoholi turg, tarbimine ja kahjud Eestis“ koostas Eesti Konjunktuuriinstituut Tervise Arengu Instituudi tellimusel.

Aastaraamatuga saab tutvuda SIIN!

Head Uudised GoodNews