1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ida-Tallinna Keskhaiglas toimub sel nädalal rahvusvaheline veresoontekirurgia seminar
Ida-Tallinna Keskhaiglas toimub sel nädalal rahvusvaheline veresoontekirurgia seminar

Ida-Tallinna Keskhaiglas toimub sel nädalal rahvusvaheline veresoontekirurgia seminar

2017. aasta workshop. Foto: Raul Mee

15. ja 16. augustil toimub Ida-Tallinna Keskhaiglas taaskord veresoontekirurgia seminar, kus sel aastal on fookuses alajäsemete arterite lupjumine ja veenilaiendid, täpsemalt vaagnavarikoos.

Veresoontekirurgia seminar koosneb protseduuride otseülekannetest ja teoreetilistest loengutest. Esimesel koolituspäeval räägitakse ja näidatakse, kuidas toimub arterite lupjumise korral endovaskulaarne ehk veresoontesisene ravi.

ITK interventsionaalne kardioloog dr Sulev Margus tõstis esile, et südameveresoonkonna haigused, mille alla kuulub ka ateroskleroos ehk arterite lupjumine, on Eestis surmapõhjus number üks. Ateroskleroosist tingitud insult, infarkt või gangreen on kõik väga ohtlikud ning teisalt levinud tervisehäired, mida on õigeaegse raviga võimalik ära hoida.

“Kuigi jalakaotuse korral ei teki reeglina inimese surm sellest muutusest, on see oluline probleem patsiendile ja tema perekonnale just iseseisvuse kaotamise tõttu. Võrreldes abivahenditega liikuvate patsientidega, on voodisse aheldatud patsientidel oluliselt kõrgem risk surra paari esimese aasta jooksul pärast jala amputeerimist,“ märkis dr Margus.

Seejuures tõi dr Margus välja, et tänapäevane endovaskulaarne veresoontekirurgia koos ravimite lokaalse manustamisega veresoonte seina võimaldab jala arteriaalset verevarustust säilitada kauem, kui varasemad meetodid. „Tänu sellele väheneb nii amputatsioonide kui ka hospitaliseerimiste arv,” lisas ta.

Teisel koolituspäeval võetakse aga luubi alla vaagnavarikoos.

“Kui arterite lupjumisel jätkame juba varasemalt tuttavaks saanud teemaga – kuidas saaks patsiendi autonoomsuse nimel paremini jäset säilitada, siis veenilaiendite puhul tuleb käsitlusele vähem tuntud haiguse vorm – vaagnavarikoos,” tutvustas ITK veresoontekirurg dr Veronika Palmiste-Kallion.

“Vaagnavarikoos on rohkem viimasel ajal tunnustust saanud haigus, mis võib üksikutel juhtudel põhjustada ka kroonilist alakõhuvalu, seda eelkõige tööealistel naistel,” selgitas dr Palmiste-Kallion. Ta lisas, et on väga oluline tõsta erinevate erialade vahel teadlikkust vaagnavarikoosist, sest see aitab jõuda kiiremini õige diagnoosini ja tõsta seeläbi patsiendi elukvaliteeti.

Rahvusvahelisele veresoontekirurgia seminarile on kutsutud nii konkreetsete protseduuridega tegelevad välislektorid kui ka patisente konsulteerivad veresoontekirurgid ja radioloogid Baltikumist ja Ukrainast.

Veresoontekirurgia seminar toimub Ida-Tallinna Keskhaiglas juba kolmandat aastat järjest.

Head Uudised GoodNews