1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Interaktiivne nõustamiskeskkond www.unekool.ee pakub nõu ja tuge
Interaktiivne nõustamiskeskkond www.unekool.ee pakub nõu ja tuge

Interaktiivne nõustamiskeskkond www.unekool.ee pakub nõu ja tuge

Väikelastega peredele suunatud interaktiivne nõustamiskeskkond on nüüd avatud kodulehel www.unekool.ee. Nõustamiskeskkonna haldajaks on Eesti Unekooli Ühing, mille eesmärgiks on pakkuda peredele nõu ja tuge lapse magamisharjumuste kujundamisel. Nõustamiskeskkond käivitati tänu MTÜ Kirderanniku Koostöökogu kaudu saadud Leader meetme rahastusele.

Kui väikelaps ärkab öösiti pidevalt, ei nõustu oma voodis magama, magamajäämine kestab tunde, lapse ööpäevane rütm on segamini või on lapsevanemad üleväsinud, võib abiks olla interaktiivne nõustamiskeskkond www.unekool.ee. Keskkkonna haldajaks on Eesti Unekooli Ühing, mis on leebe unekooli meetodite maaletoojaks ja propageerijaks Eestis.

Paljudes lapsevanemates tekitab sõna „unekool“ hirmu või segadustunnet, sest sellega on pikka aega seostatud tegevust, kus laps jäetakse üksinda nutma seni, kuni ta väsimusest magama jääb. See ei pea kindlasti nii olema! Unekool pakub peredele nõustamist ja tuge lapse magamisharjumuste kujundamisel tuginendes leebe unekooli meetoditele.

Magamine on bioloogiline vältimatus, kuid ka õpitav sotsiaalne oskus. Selles, kuidas ja kus laps uinuma õpib, on vanematel oluline roll. Kui laps ei suuda iseseisvalt ööunne jääda või taas uinuda, vajab ta selleks täiskasvanu abi. Unekooli eesmärgiks on muuta lapse uneassotsiatsioone ja õpetada laps uinuma ilma täiskasvanu abita. Sõna „kool“ viitab, et tegemist on õppimisega – laps õpib uinuma teisel viisil, kui ta on seni harjunud. Uuringud kinnitavad, et unekoolil on ka teised positiivsed mõjud lisaks lapse uinumis- ja magamisprobleemide lahendamisele – paranevad lapse päevane käitumine, vanemate meeleolu ja lapse ning vanemate vaheline lähedussuhe.

„Oleme abiks lapsevanematele ja spetsialistidele, kes tähtsustavad lapse une olulisust nii lapse arengu kui kogu pere heaolu seisukohast. Aitame välja selgitada, mis võib olla lapse magamisprobleemide põhjusteks ning üheskoos leiame sobivaimad lahendused olukorra parandamiseks. Anname nõu, kuidas lapse ööpäevarütmiga kohanemist kiirendada ja võimalikke uneprobleeme ennetada. Oma töös lähtume leebe unekooli meetoditest, mis on samaaegselt peresõbralikud, turvalised ja tõhusad“ selgitasidwww.unekool.ee nõustajad Õnne Valberg ja Merit Lilleleht.

Aktiivselt käivitunud nõustamiskeskkonnas pakuvad individuaalselt nõu ja abi erikoolituse läbinud unekooli nõustajad. Võimalus on küsida nõu e-unekooli kaudu, tellida oma lapsele personaalne uneplaan, pidada unepäevikut, tellida unekooli nõustajalt koduvisiit või koolituskursus, testida, kuidas saab unekool peret aidata. Unekoolil on ka oma eridisainiga kaisunukk.

Lapsevanemad ja ka vanavanemad on oodatud liituma unekooli kogukonnaga www.facebook.com/unekool, kus saab jagada kogemusi, saada nõuandeid ning tunda toetust.

Head Uudised GoodNews