1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Joel Juht annab neli soovitust tervislikuma uue aasta nimel
Joel Juht annab neli soovitust tervislikuma uue aasta nimel

Joel Juht annab neli soovitust tervislikuma uue aasta nimel

Joel JuhtMu töö tantsutreenerina ning tantsukultuuri sündmuste algatajana, korraldajana, kogu elustiil üldse, nõuavad head vastupidamist nii kehalises kui ka vaimses mõttes. Olen enda jaoks koostanud tervislike eluviiside ABC. Jagan rõõmuga seda enda poolt praktiseeritud tarkust kaasinimestega. Loodetavasti aitavad need soovitused mõndagi uuel aastal senisest paremasse vormi jõuda.

Väljapuhkamine

Kvaliteetne uni, mis positiivse elukvaliteedi üks allikaid, aitab korras hoida füüsilise ja mentaalse tervise ning tagab emotsionaalse heaolu. Igaüks on kogenud kui meeldiv on hommikul ärgata reipana ja korralikult väljapuhanuna. Kui vähegi võimalik ja kui mitte igapäevaselt, siis võimalikult sageli kinkige endale üks ilus uneaeg. Oma pingutuste ja toimetamistega olete selle ära teeninud! Mõnigi kord tuleb ühel või teisel põhjusel öösel üleval olla. Sel juhul tasuks aga leida peatselt võimalus pikemaks ja põhjalikumaks väljamagamiseks.

Treeningud pulsikellaga

Maitsev toit, mis veel eriti rikkalikel pühade- ja uusaastalaudadel, lausa ahvatleb sööma. Näiteks piparkooke võib lõpmatuseni süüa ja šokolaad sulab suus. Aktiivset või üliaktiivset kehakinnitust stimuleerib sageli ka hea isu. Kui sööd aga silmapaistavalt palju, jälgi oma kaloreid, et võtta eesmärgiks, kuidas need oma kehast ära põletada. Ja soovitus on lihtne: tee tund kuni kaks enda äranägemisel trenni, et kogu organism saaks pärast korralikku söömaaaega uuesti tasakaalu.
Võimalusi treenimiseks on palju – kellele meeldib jõusaal, kellele aeroobika … Kerge jooks või jalutuskäik peaks sobima igaühele, kellel tervis vähegi lubab. Erinevas vanuses inimestele on sobilikud omad treeningprogrammid. Sageli on väärikas eas emad noorematest sportlikumadki. Ülemöödunud suvel läks mul koos Reet Linnaga korda isegi vanaemad hip-hoppi tantsima meelitada!
Kehalise tegevuse peegeldumist tervises on vajalik ja kasulik kindlasti jälgida ning nende üle ka treenerite või meedikutega mõtteid vahetada, siis on teada, kas koormust vähendada või hoopis suurendada.
Kõigile tervisesportlastele soovitan muretseda pulsikella, mida valmistavad mitmed tunnustatud firmad. See mõõteriist võimaldab kindlaks teha, missuguse pulsisagedusega saavutate kehalises tegevuses seotud eesmärgi kõige paremini. Paljud inimesed, kellel teemakohased teadmised puuduvad, pingutavad treeningutega üle. Viimasel juhul võib aga tervis tugevasti kahju saada. See on kindlasti üks argument pulsikella kasuks.

Puuviljad suhkru asemel

Olen lapsepõlve ja poisiea veetnud maal, nautides koduaia värsket ja rohelist kraami. Nii soovitan kõigile süüa võimalikult palju köögi- ja puuvilja ning eriti koduseid, milles pole säilitusaineid.
Mõnda koostisosa toidus, näiteks suhkrut, peaks tarbima võimalikult vähe. Väikestes kogustes on see siiski vajalik. On teada, et organism vajab suhkrut mitte rohkem kui 90 grammi ehk 18 protsenti päevasest toiduenergiast.

Hea sõna aitab

Positiivse enesetunde, sageli ka parema tervise, aitab luua hea sõna, kiitus hästi tehtu eest, hooliv suhtumine, kallistus. Kõike seda on väga vaja nii saajal kui andjal. Näeme ja teame enda kõrval ikka mitmesuguse eluhoiakuga ja meeleoluga kaasinimesi. Mõnel neist on enda jaoks vähe aega, mõnel napib hoolivusest enese suhtes, mõned kipuvad liialdama elupõletamisega. Kui näete enda kõrval inimesi, kes sel viisil käituvad, siis olge nende vastu viisakad ja tähelepanelikud, öelge neile midagi ilusat. Vahel on nii, et me ise ennast ei näe ja alati on hea, kui keegi ütleb midagi, et sisemaailm ja meist kiirgav positiivsemaks muutuks.

Pidage lugu teistest ja endast ning olge tänulikud selle eest, mida olete juba saavutanud ja kuhu olete jõudnud.

Tulgu teil, teie lähedastel, sõpradel, tuttavatel jt uus aasta suurepärane ning aidake selle kordaminekus ka ise kaasa!

Head Uudised GoodNews