1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Jooksu toimest silmanägemisele
Jooksu toimest silmanägemisele

Jooksu toimest silmanägemisele

Mõõdukas sporditegemine on igas eas plussiks, kuid viimased uurimused näitavad, et eriti kasulik nägemise seisukohast on nn võhmasport. Vanainimesed, kes tahaksid ennetada raskeid silmahaigusi nagu katarakti (hallkaed) ja maakuli degeneratsiooni (nägemist hägustavaid silmapõhja muutusi), peaksid õhinal jooksusussid välja võtma. Aameeriklaste ulatuslikes uurimustes selgub, et iga päevas joostud kilomeeter vähendab haigestumisriski kümne protsendi võrra.

Selliste tulemuseni jõudsid teadlased Lawrence Berkeley National Laboratory’st Californias. Spordi positiivse toime põhjuseks silmanägemisele olevat parem verevarustus. Teadlased võrdlesid seitsme aasta jooksul 41 000 jooksja terviseandmeid. Neist 733-l avaldus uurimisaja jooksul katarakt. Lühimajooksjaid tabas katarakt kahe kolmandiku võrra sagedamini kui uurimuses osalenud pikamaajooksjaid, kes läbisid iga päev vähemalt üheksa kilomeetrit. Üle nelja kilomeetrise päevase distantsiga jooksjatel oli samuti risk haigestuda maakuli degeneratsiooni 50 protsenti väiksem.

Erinevates uurimustes on ennegi kindlaks tehtud, et koormussport parandab ka tervete inimeste silmanägemist, ehkki lühiajaliselt. Seega peaksid inimesed, kes kannatavad verevarustushäirete all, kaaluma tõsiselt koormusspordi harrastamist. Kahjuks ei laiene see suurepärane uudis lühi- või kaugnägemisele.

Allikas: Inimene.ee

Head Uudised GoodNews