1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Juba 20 aastat juhatab Pääsukesemärk meid maitsva ja kvaliteetse kodumaise toidu juurde
Juba 20 aastat juhatab Pääsukesemärk meid maitsva ja kvaliteetse kodumaise toidu juurde

Juba 20 aastat juhatab Pääsukesemärk meid maitsva ja kvaliteetse kodumaise toidu juurde

Sellel nädalal tähistatakse Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt välja antava pääsukesemärgi 20. aastapäeva. Eesti tuntuim toidumärgis Pääsukesemärk juhatab tarbijaid juba 2000. aasta sügisest alates maitsva ja kvaliteetse kodumaise toidu juurde ning väärtustab kodumaiste toidutootjate tänuväärset tööd.

“Põllumajanduskoja südameasjaks on alati olnud Eesti toit, mis on toodetud Eestimaa põldudel kasvanud viljast, karjamaadel kasvanud loomade lihast või piimast ning merest ja järvedest püütud kalast. Hoiame au sees traditsioone ja oma toidukultuuri põhiväärtusi, milleks on Eestist pärit toiduainete lihtsus, värskus ja selged maitsed,” ütles põllumajanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar.

„Pääsukesemärk aitab hoida ja tõsta Eesti toiduainete kvaliteeti ning soodustada kodumaise tooraine kasutamist toiduainetööstustes. Eesti tarbijad saavad Pääsukesemärgiga tooteid ostukorvi tõstes toetada kodumaist toidutootmist ja maaelu – tööd ja leiba saavad meie enda põllumehed ja toidutootjad, seeläbi on hoitud ka Eestimaa kaunis kultuurmaastik,“ rõhutas Lindsaar.

Esimesed Eesti rahvuslinnuga pääsukesemärgid anti välja 18. oktoobril 2000. aastal. Aastatega on Pääsukesemärk tõusnud Eesti kõige tuntumaks toidumärgiseks, mida teab umbes 90% Eesti elanikest. Põllumajanduskoja kvaliteedisüsteemis osaleb hetkel 68 Eesti toidutootjat. Pääsukesemärki kannab praegu kokku 285 toodet, aga läbi 20-aastase ajaloo on märgikandjaid olnud paar tuhat. Mitmed 20 aastat tagasi Pääsukesemärgi saanud tooted kannavad seda praeguseni. Esimeste märgisaajate seas olid näiteks AS-i Värska Vesi, AS-i Kihnu Kala, OÜ Saidafarm ja Scanola Baltic AS (toona Werol Tehased) tooted. Praegu on kõige rohkem Pääsukesemärgiga tooteid Eesti Pagari, Farmi Piimatööstuse ja Marjamaa Talu tootevalikus.

Viimased 20 aastat on toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitavat Pääsukesemärki antud tootele, mis on valmistatud eestimaisest põhitoorainest ning mis on läbinud edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik Eesti ettevõtted. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse dokumentide põhjal ja jooksvalt ka ettevõtetes kohapeal.

Tänavu sai Pääsukesemärk 20. sünnipäevaks värskema kujunduse ja uue tunnuslause Tunnustatud Eesti Toit. Uuenduskuuri läbinud Pääsukesemärk annab võimaluse märgisel rõhutada, et tegemist on Eesti lihast, piimast, teraviljast või muust kodumaisest toorainest valmistatud toidutootega. Usume, et see annab ka tarbijale märgi tähendusest selgema sõnumi.

Pääsukesemärgi 20. sünnipäeva puhul korraldab Põllumajanduskoda 27. augustil Sakus kodumaistele toidutootjatele tunnustamisürituse ning Pääsukesemärgi sõpradele tarbijamängu Facebookis.

Head Uudised GoodNews