1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kepikõnd – 10 sammu terviseni
Kepikõnd – 10 sammu terviseni

Kepikõnd – 10 sammu terviseni

Kepikõnd - 10 sammu terviseniInimese tervise üks alustalasid toitumise, hügieeni ja heade lähedussuhete kõrval on regulaarne liikumine. Kepikõnd on suurepärane võimalus tervislikuks liikumiseks ükskõik millises vanuses. Kepikõndi saab teha igal pool ja igal aastaajal.

Sellel harrastusel on oma nipid, mida tuleb arvestada, et saada kepikõnnist maksimaalselt kasu. Terviseliikumise juures on tähtis see, et koormus annaks südamele, veresoontele ja lihastele parajalt võhma. Kepikõnd võrreldes tavalise kõnniga suurendab seda koormust kolmandiku võrra. Praktikas tähendab see, et liikumisest on tegelik kasu suurem ja ka näiteks liigsed rasvakilod põlevad kiiremini.

Kepikõndi võib teha nii hea enesetunde kui ka sportliku vormi saavutamiseks ja hoidmiseks. Samas on kepikõnd ka arstlikult soovitatav mõõduka ülekaalulisuse, kergekujulise liigesekulumisehaiguse, lülisamba kroonilise valu, I ja II tüübi diabeedi, mõõduka raskusega kõrgvererõhuhaiguse, südameisheemia tõve, meeleoluhäirete ja haigusliku kurvameelsuse korral.

Kepid vähendavad koormust puusa- ja põlveliigestele, suurendades samas lihastööd ülakehas-õlavöötmes, õlavartes ja kätes ning mingil määral kõikides lihasgruppides üle keha. Kepid käes annavad kõnnile ka juurde kindlust, rütmikust ja suurendavad tasakaalu ning teevad kõndimise huvitavamaks.

Terviseliikumisel on paraja koormuse näitajaks kiirenenud südametegevus, hingamissageduse suurenemine ja mõnusa soojuse teke kehas. Vajalik on ka kontrollida südamelöögi sagedust. Seda kahel põhjusel: kui südametegevus pole piisavalt kiirenenud, ei ole ka liikumisel kestvamat soodsat toimet tervisele. Teine olukord: südametegevuse kiirenemine üle soovitava pole jällegi hea. Treeninguks sobilik südamesagedus leitakse lihtsa valemi abil: 220 miinus inimese vanus aastates võrdub max südamesagedus korda 0,5 kuni 0,75.

Pulssi loetakse katsudes südametukseid randme või kaelaarteril. Tuksed loetakse 15 sekundi jooksul ja saadud arv korrutatakse neljaga. Pulsisagedust on soovitav kontrollida umbes 10 minuti möödumisel tervisetreeningu alustamisest. Pikemal kõnnil hinnatakse pulsisagedust 15-20 minuti tagant.

Pulsimõõtmine on tunduvalt lihtsam pulsikellaga.

Tervisetreeningu pikkus on soovitavalt 30 minutit korraga, 3-4 korda nädalas. Kogemuse tekkides on soovitav kord nädalas teha ka pikem ring kuni 1 tund. Parajast koormusest annab tunnistust meeldiv reipus ja enenergiatulv. Koos paljude patsientidega oleme märganud mitmete kehaliste krooniliste haiguste vaevuste leevendumist, vähenenud on ravimite tarvitamine, samas on paranenud tervisenäitajad.

Harrastades kepikõndi väikeses seltskonnas on see hea võimalus omavaheliseks suhtlemiseks, arenev vestlus on positiivse värvinguga. Nii paraneb üldine meeleolu, vaimne toonus, öine uni on parem, taanduvad meeleoluhäirete tunnused, inimene on rohkem rahul iseenda ja kogu maailmaga, väheneb uinutite, rahustite ja antidepressantide tarvitamine.

Madis Veskimägi, perearst
Allikas: Kliinikum.ee

Head Uudised GoodNews