1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kodumaine vitamiinipomm PORGAND
Kodumaine vitamiinipomm PORGAND

Kodumaine vitamiinipomm PORGAND

Foto: Riina Vaikmaa

Porgand on üks väheseid köögivilju, mida on võimalik osta aastaringselt kodumaisena. Kindlasti tuleks eelistada ilusate väljamaiste porgandite asemel Eestis kasvatatud, kuigi vahel ehk tagasihoidlikuma välimusega porgandit, kuna see on just meie organismile kõige parem valik. Üldiselt soovitatakse tarvitada köögivilju, mis kasvavad 100 km raadiuses meie endi elukohast.

Porgand on Euroopas väga vana ja armastatud kultuurtaim, see köögivili kuulub sarikaliste sugukonda ja on üks väärtuslikemaid köögivilju meie toidulaual. Sisaldab rohkesti karotiini, mis inimese ja looma organismis muutub A-vitamiiniks. Lisaks väärtuslikule A-vitamiinile on porgandis palju mineraalaineid ja B1, B2 ning C-vitamiini. Loomulikult on kõige kasulikum süüa porgandit toorelt. Selleks, et organism paremini omastaks beetakarotiini valmistage porgandeid õliga.

Selleks, et toituda tervislikult peab inimene aastas sööma vähemalt 130 kg köögivilju. Sellest 12-13% peaks olema porgandi kogus. Päevas teeb see 40-50 grammi porgandit, et toituda tervislikult. Porgand on kasulik nägemisele, südamele ja nahale.  Lisaks omistatakse vananemis- ja vähivastast toimet. Kas teadsite, et suitsetajale üks porgand päevas võib vähendada kopsuvähi riski poole võrra!

Porgand säilib halvasti. Porgandi säilitamise puhul on kõige tähtsam säilitada neid õigel temperatuuril. Parim porgandi hoiustamistemperatuur on 0- +2. Närbunud ja vigastatud porgandid nakatuvad kergesti valge-või mustmädanikku. Mädanikuga porgandid on mõistlik eemaldada tervetest porganditest, et nad ei nakataks neid.

Kaubanduslikult võib porgandeid turustada roheliste pealsetega ja ilma. Reeglina turustatakse pealsetega varajasi porgandeid. Samuti ei pruugi porgandi värv olla alati oranž, vaid võibolla valgest tumepunaseni. Beebiporgandi valikul on soovitatav valid miniporgandid aga mitte porgandid, mis on masinatega väikseks lõigatud. Oluline maitsevahe, mini ehk päris beebiporgand on magusam ja mahlasem meenutades maitselt värsket vara suvist porgandit, lõigatud porgand aga on tavalise porgandi maitsega.

Kuna porgand on üks väärtuslikumaid köögivilju siis pange porgandit igale poole – kartuliputru, keetke kartuleid koos porganditega, värskesse salatisse riivige jne.

Sööge porgandit iga päev ja olge terved!

Kätlin Rohilaid-Aljaste

EstSale Baltic OÜ

Head Uudised GoodNews