1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. KOHVIMEISTER ÕPETAB! Kuidas valmistada Chemex` kannuga kohvi?
KOHVIMEISTER ÕPETAB! Kuidas valmistada Chemex` kannuga kohvi?

KOHVIMEISTER ÕPETAB! Kuidas valmistada Chemex` kannuga kohvi?

IMG_6083Tallinna restorani Trühvel juures asuva The Brick Coffee Roastery kohviröstla meister Henry Politanov õpetab kohvisõpradele, kuidas parimat kohvi valmistada ja järgmiseks variandiks on Chemex` kohvikannuga valmistatud jook, mille kohta kohvispetsialistilt tutvustust küsiv ajakirjanik ütleb, et see on ilus ja peen valmistamisviis.

“See ongi kõige peenem, sest nii saab kohvijoogina kõige puhtama ja selgema tulemuse,” nõustub meister. “Presskannukohviga võrrelduna ei pääse filtreerimisel nii palju aineid läbi ehk tuleb vähem täidlane aga selle poolest saame puhtama ja selgema tulemuse.”

IMG_6072

Peale filtri paika asetamist peab selle kuuma veega ära leotama, et paberi sees olevad mikroskoopilised paberitükid välja saada. Kui panna kohv kohe filtrisse ja vesi peale valada, siis imbub vesi algul paberisse, lisades joogile paberi maitse.

IMG_6058

Teine tähtis asi on kohvi õitsema panemine, mis tähendab, et umbes kümnendik kogu veekogusest valatakse algul kohvi peale, mis saab siis olema nagu “siirup”, mille najal me kohvijoogi üles ehitame. Õitsemisel hakkab kohvi paisuma, kui paisumine lõppeb, tuleks alustada vee valamist. “Olenevalt röstitud kohvi värskusest võtab õitsemine aega 5-40 sekundit, peale mida hakka äärest kallama ja liigu hästi aeglaselt keskele,” kirjeldab Henry toimingut. “Kolmandik äärde, kolmandik keskele liikudes ja kolmandik keskele, nii et sinna peaks jääma kohvijärv, kus keskel on vedelik ja kohvipuru on äärtele pressitud.”

IMG_6091

Sobiva koguse valmistamise lihtne valem on 6,5 grammi kohvi 100 milliliitrile ja sealt võib kõrgemale minna, üldjuhul võib sõltuvalt valmistamismeetodist ja lemmikkohvist mängida pluss-miinus paar grammiga. Kõikide jookide puhul on klassika 6,5-8 grammi sajale milliliitrile. Mida suuremat kogust kohvi valmistada, seda rohkem kohvi me 100ml kohta kasutame aga tuleb meeles hoida, et samas tuleb minna ka jahvatusega koguaeg jämedamaks.

IMG_6098

Kohvimeistri sõnul on Chemex`kann väga popp ja saab üha populaarsemaks, seda on juba paljudes kodudes. Tegu on vana meetodiga, mis on uuel tulemisel.

Rohkem infot The Brick Coffee Roastery kohviröstla kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews