1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Kommenteerib Ida-Tallinna Keskhaigla Perekooli juht! 5 tundemärki, et lapse menüüs on liiga vähe piima
Kommenteerib Ida-Tallinna Keskhaigla Perekooli juht! 5 tundemärki, et lapse menüüs on liiga vähe piima

Kommenteerib Ida-Tallinna Keskhaigla Perekooli juht! 5 tundemärki, et lapse menüüs on liiga vähe piima

Lapse toidusedel mõjutab tema tervist ning puudujäägid selles võivad põhjustada terviseprobleeme, mis vanemaks saades võivad süveneda. Et väikelaps sööks oma tervisele kasulikke toiduaineid rõõmuga, on abiks lapsevanema leidlik meel ja eeskuju. Pere kõige pisemate toidusedel on iga lapsevanema valik, oluline on see, et need valikud oleksid teadlikud.

Ida-Tallinna Keskhaigla Perekooli juht Diana Leht juhib tähelepanu, et väikelapsele menüüd planeerides on olulised piim ja piimatooted, mis sisaldavad organismile rohkelt kasulikke aineid – valgud, rasvad, süsivesikud, kaltsium ja mineraalained  nagu näiteks magneesium ning raud, aga ka vitamiinid, eeskätt kaltsiumi omastamiseks vajalik D-vitamiin. Imikuid on aga esimesel poolaastal parim toita vaid rinnapiimaga, mis annab vajaliku energia ja sisaldab kõiki kasvuks ning arenguks vajalikke ühendeid.

Järgmised tundemärgid võivad viidata sellele, et lapse menüüs on liiga vähe piimatooteid:

1.      Katkised hambad. Kuna piimas sisalduv kaltsium on oluline hammaste ehituskomponent, võib piimatoodete vähesus menüüs endast märku anda just läbi nõrkade ja katkiste hammaste.

2.      Sagedane haigestumine. Piimast saadaval kaltsiumil on täita veel teinegi oluline ülesanne – see tagab organismi vastupanuvõime haigustele. Kaltsium aitab võidelda viiruste, bakterite, liigse pärmseene vohamise ja teiste kahjulike seente levimise vastu. Seega võib sagedane haigestumine olla märk sellest, et kehas on liiga vähe piimast saadavat kaltsiumit.

3.      Pidurdunud kasv ja alakaalulisus. Piimas sisalduvad ja väsimust ära hoidvad head rasvad ning kalorid on olulised nii lapse vajaliku kasvu soodustamisel kui ka piisava kehakaalu saavutamisel.

4.      Nõrgad luud. Rahhiit on luu normaalset arengut pärssiv haigus, mille tagajärjel muutub luu pehmeks ja hõredaks. Seda põhjustab kas D-vitamiini puudus, D-vitamiini ainevahetushäire või kaltsiumi ja fosfori puudus. Piima joomisega on võimalik rahhiiti ja luude nõrgenemist ennetada, sest selle toitainerikas koostis pakub organismile kõiki eelpool nimetatud aineid – D-vitamiini, kaltsiumit ja fosforit.

5.      Väsimus. Piimarasv on oluline energiaallikas, eriti just kasvava ja areneva organismi jaoks. See on ka üks põhjus, miks võiks väherasvast piima ja piimatooteid väikelapse menüüs vältida ja eelistada vähemalt 2,5% rasvasisaldusega tooteid. Lisaks piimarasvale aitavad energiataseme kõikumist ära hoida piimas leiduvad süsivesikud ja D-vitamiin, mis on oluline immuunsüsteemi alustala.

Piimatoodete valikul väikelastele tasub jälgida toodete suhkrusisaldust ja valida suhkruta või vähese suhkrusisaldusega tooted, mida ise marjade või puuviljadega maitsestada. Soovituslik on eelistada ennekõike maitsestamata ja hapendatud piimatooteid (näiteks jogurt, hapupiim, kodujuust).

Diana Leht
Ida-Tallinna Keskhaigla Perekooli juht

Head Uudised GoodNews