1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. KRIISIABI PROJEKT I Helena Kisand: usun, et VAAB suudab edaspidi ka teisi vaimse tervise ja sotsiaalvaldkonna ettevõtmisi edukalt toetada
KRIISIABI PROJEKT I Helena Kisand: usun, et VAAB suudab edaspidi ka teisi vaimse tervise ja sotsiaalvaldkonna ettevõtmisi edukalt toetada

KRIISIABI PROJEKT I Helena Kisand: usun, et VAAB suudab edaspidi ka teisi vaimse tervise ja sotsiaalvaldkonna ettevõtmisi edukalt toetada

COVID-19-ga kaasnenud kiired elulised muutused on suurendanud inimeste vajadust vaimse tervise alase abi järgi. Täna töös olevad ambulatoorse arstiabi võrgustik, kriisi- ning ohvirabi liinid ei pruugi käesoleva kriisi ulatust arvestades inimeste vajadusi katta, mistõttu algatati vaimse tervise kriisiabi projekt.

Potentsiaalsed tuge vajavad inimesed võivad olla meditsiinitöötajaid ja nende pereliikmeid, viirusesse haigestunud, isolatsioonis inimesed, töötuks jäänud, perevägivalla ohvrid ja vaimse tervise osas haavatavad inimesed, kelle haigus võib stressiolukorras kiiresti ägeneda. Kuna abivajajate nimekiri on pikk, alustati vabatahtlike eestvedamisel välja töötama uut nõustamisteenust. Projektis teevad kaasa VATEK, Eesti Psühhiaatrite Seltsi Noorpsühhiaatrite sektsioon, Peaasi.ee meeskond, Sotsiaalkindlustusamet ja vabatahtlike andmebaas VAAB.

MTÜ VAAB, mis loodi märtsi keskel toimunud Accelerate Estonia ja Garage48 poolt korraldatud virtuaalsel kriisihäkatonil, on pakkunud meditsiinilise väljaõppega spetsialistide kiire leidmise näol tuge enamikele suurematele tervise organisatsioonidele üle Eesti.

Vaid loetud nädalatega on VAABiga liitunud vabatahtlikud abistanud mitmetes olulistes kriisiolukordades. Näiteks leiti 29 meditsiinitöötajat appi Kuressaare välihaiglasse ning 35 õde ja hooldajat Kuressaare haiglasse. Lisaks on VAAB vahendusel leitud 52 infektsioonivolinikku Põhja-Eestisse, perearst Haljala perearstikeskusesse, Rakvere Haiglasse anestesioloog jne.

Kuna siiani said andmebaasiga liituda vaid meditsiinilise väljaõppega vabatahtlikud, siis Vaimse tervise kriisiabi projekti toetamise ning pikema perspektiivi mõttes laiendas VAAB koostöös Eesti Psühhiaatrite Seltsi, Eesti Sotsiaalkindlustusameti ja Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooniga oma tegevusvaldkonda vaimse tervise ja sotsiaalvaldkonna väljaõppega vabatahtlikele. See tähendab, et nüüd on andmebaasiga oodatud liituma ka vaimse tervise spetsialistid.

Eesti Psühhiaatrite Seltsi Noorpsühhiaatrite Sektsiooni juhatuse esimehe, Helena Kisandi sõnul tundus VAABiga koostöösse astumine igati loogiline samm. “VAAB on olemasolev andmebaas meditsiinitöötajatele, mille kaudu on juba edukalt leitud vabatahtlikke reageerijaid ning edastatud kiireloomulisi tööpakkumisi. Saatsime VAAB süsteemi kaudu üleskutse osalemiseks vaimse tervise kriisiabi projektis ning praeguseks soovib meid aidata juba üle saja vabatahtliku. Usun, et VAAB suudab edaspidi ka teisi vaimse tervise ja sotsiaalvaldkonna ettevõtmisi edukalt toetada,” sõnas Kisand.

Vaimse tervise kriisiabi süsteem ise on üsna lihtne. “Vabatahtlikud on oodatud liituma vaab.ee lehe kaudu. Esmase toe pakkumiseks koolitatakse välja nõustamisoskusega vabatahtlikud, keerulisemate juhtumite puhul kaasatakse erialase haridusega vaimse tervise spetsialiste. Abivajajad ja -pakkujad saavad kokku peaasi.ee lehele loodavas broneerimissüsteemis. Töötatakse välja ka süsteem tõsisema tervisehäirega inimeste sujuvamaks edasisuunamiseks tervihoiusüsteemi. Vabatahtlikele pakutakse veebikoolitusi, toimuvad supervisioonid ning koostamisel on töötamist toetavad juhendid,” selgitas süsteemi VAABi andmebaasihaldur Neveli Niit.

Täna on VAABi andmebaasiga liitunud üle 1000 meditsiinilise- ning 350 vaimse tervise väljaõppega spetsialisti. Alates 15. märtsist on VAAB vahendanud üle 340 vabatahtliku.

Head Uudised GoodNews