1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kuidas HIV nakatumist ära hoida?
Kuidas HIV nakatumist ära hoida?

Kuidas HIV nakatumist ära hoida?

IM000235.JPG

Kondoomi kasutamine on kõige lihtsam viis kaitsta ennast ja oma partnerit seksuaalsel teel levivate nakkuste ja HI-viiruse eest ning vältida soovimatut rasedust. Rasestumisvastased tabletid on väga usaldusväärsed rasestumisvastased vahendid, kuid need ei kaitse seksuaalsel teel levivate nakkuste ega HIVi eest.

  • Turvaline seksuaalelu – kaitse ennast ja oma partnerit. Ära lase oma partneri spermal, verel ega tupevedelikul suu-, tupe või pärakuseksi ajal oma kehasse sattuda. Selleks kasuta kaitsevahendeid nagu kondoom ja turvakile. Rasestumisvastased tabletid, pessaar või spiraal aitavad küll vältida soovimatut rasedust, kuid seksuaalsel teel levivate nakkuste vastu ei paku need mingit kaitset. Katkestatud suguühe ei kaitse HIVi, seksuaalsel teel levivate nakkuste ega raseduse eest.
  • Vali partnereid. Kui su partner süstib uimasteid või tal on mitmeid seksuaalpartnereid, siis on nakatumisoht suurem. Kui märkad partneri suguelunditel kahtlast löövet, haavandeid või eritist, siis ära seksi temaga. Samas pea meeles, et ainult vaatlusest ei piisa, sest mitmetel seksuaalsel teel levivatel nakkustel võivad nähtavad haigustunnused puududa. Ka igati terve väljanägemisega inimene võib olla HIVi või mõne seksuaalsel teel leviva nakkuse kandja.
  • Seksist hoidumine ehk abstinents on kõige kindlam viis kaitsta end nii HIV-nakkuse, soovimatu raseduse kui ka seksuaalsel teel levivate nakkuste eest. 100% saabki kindel olla vaid siis, kui ei ole kellegagi seksuaalvahekorras.
  • Monogaamia – ole vahekorras vaid ühe inimesega, kes on omakorda seksuaalvahekorras ainult sinuga ning kes ei süsti uimasteid. Seksuaalsel teel levivatesse nakkustesse ei nakatu need paarid, kellel pole teisi seksuaalpartnereid. Vastastikune truudus on püsisuhtes oluline. Kui oled leidnud püsipartneri ja te otsustate seksida kondoomita, tuleks mõlemal eelnevalt testida end nii HIVi kui ka levinumate seksuaalsel teel levivate nakkuste suhtes, et oma tervises kindel olla. HIVi välistamiseks tuleks pärast esimest testimist veel umbes kaks kuud kondoomi kasutada ja siis pärast teistkordset testimist sõltuvalt tulemustest kondoomist loobuda.
  • Väldi alkoholi ja uimasteid! Purjus või narkouimas olles on juhusuhted lihtsamad tekkima ning kondoomi kasutamine ei tundu siis sageli oluline.
  • Ära süsti uimasteid või kui sa teisiti ei saa, tee seda ainult steriilse süstlaga. Teise kasutatud süstal, nõel või muu süstimise varustus on väga ohtlik HIVi ja muude vere kaudu levivate nakkuste (näiteks B- ja C-hepatiidi) suhtes. Ära kunagi süsti uimasteid kellegi teise kasutatud süstlaga!
  • Ka HIV-nakkuse ülekandumist emalt lapsele saab ära hoida! Kui tulevane ema saab raseduse ajal viirusevastast ravi, võib vastsündinu nakatumisrisk langeda kuni 70%. Lisaks peaks laps sündima keisrilõikega ning ta ei tohi saada HIV-positiivse ema rinnapiima, vaid kunstlikku toidusegu. Ka vastsündinu saab antiretroviirusravi. Kõigi nende abinõude kasutuselevõtmisel väheneb lapse nakatumisrisk 1-2 protsendini.

Allikas: Hiv.ee

Head Uudised GoodNews