1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Kuidas kartulitest ja makaronidest lastele tervislikke roogasid valmistada?
Kuidas kartulitest ja makaronidest lastele tervislikke roogasid valmistada?

Kuidas kartulitest ja makaronidest lastele tervislikke roogasid valmistada?

Hoolimata sellest, et kartulid ja makaronid on paljude laste suurteks lemmikuteks, soovitab Daily koolikokk keelamise asemel makaroni- ja kartuliarmastust ära kasutada ning nende abil lastele erinevaid tervislikke roogasid tutvustada.

Küsi lastelt nende lemmiktoidu kohta ning võitjaks saab peaaegu alati kuulutada kartulid ja makaronid. Seda kinnitab ka koolitoitlustaja Daily värske koolitoidu rahulolu-uuring, mis koondas ligi 4000 Eestimaa koolilapse arvamused koolilõunast. „Kartulid ja makaronid kuuluvad koos riisi ja leivaga toitude hulka, mis annavad palju energiat ning on seepärast oluliseks osaks aktiivsete laste toidulauast. Neis leiduvad kiudained ja vitamiinid on aga vajalikud organismi kasvuks ja arenguks. Toidulaud muutub ühekülgseks ja probleemid tekivad siis, kui lapsed eelistavad lihtsalt keedetud makarone soolaga või kartuleid praetult või pudruna. Siin tuleb appi köögis toimetavate lapsevanemate ja koolikokkade kavalus ja järjepidevus, sest igast toiduainest on võimalik valmistada mitmekülgseid ja tervislikke roogasid. Need arendavad lapse maitsemeeli ja toetavad tervislikke toiduvalikuid hilisemas eas,“ kinnitab Rapla Vesiroosi Kooli Daily koolisöökla kokk-juhataja Mare Akkatus.

Kogenud koolikokk soovitab põllepaelad kinnitada ja köögiarsenal valmis panna, sest siit tulevad nõuanded, kuidas lapse kartuli- ja makaroniarmastusest kasu lõigata ning need tõeliselt täisväärtuslikuks ja tasakaalustatud kõhutäieks muuta.

Katseta erinevate valmistusviisidega

Lapsed, kes armastavad kartulit, valivad tavaliselt ühel kindlal viisil valmistatud kartuliroa enda lemmikuks. Siin tasub katsetada erinevaid valmistusviise, mida kartul ka laialdaselt pakub ning proovida siis toitu rikastada erinevate koostisosadega. Näiteks kodused krõbedad ahjukartulid kanalihaga või vormiroog, kus hakkliha koos juurviljadega on kaetud kartulipudruga. Kui laps aga eelistab keedetud makarone ega luba sinna peale soola midagi lisada, siis on aeg makaronid koos juustuse kastme ja kvaliteetse lihaga ahju panna. Valminud vormiroog võib olla see, millest saab lapse uus lemmik. Peaasi, et armastatud kartulid või makaronid mängiksid toidus peaosa.

Mängi köögiviljadega

Kõrvits, porgand, suvikõrvits, paprika ja kaalikas – kõik need kasulikud ja vitamiinirohked köögiviljad pakuvad köögis avastamisrõõmu. Köögiviljad iseenesest ei ole paljude laste lemmikuks, kuid neid saab meelitada sööma just pere noorimate suurte lemmikute ehk kartulite ja makaronide abiga.Lisa neid näiteks pastakastmetesse, samale ahjupannile või supi sisse koos kartulitega või asenda kartulipürees pool kartulite kogusest näiteks suvikõrvitsa ja maguskartuliga. Kõige olulisem on köögiviljade värvilist maailma avastada koos lapsega ja meelde jätta, millised maitsed pere noorimatele meeldivad. Oluline on ka korraldada söömine ja uute maitsekombinatsioonidega tutvumine rahulikus keskkonnas, ilma telefoni, teleri ja muu meelelahutuseta. Nii pühendub laps ühele tegevusele ning teadvustab täielikult erinevaid maitseid.

Eelista täistera

Kui laps keeldub tervislikust makaroniroast, siis on aeg vähemalt rafineeritud jahust valmistatud makaronid täistera versiooni vastu vahetada. See, mida lapsed söövad varases eas, määrab nende toidueelistused ka tulevikus. Seetõttu on oluline neid igapäevaselt suunata tervislikumate valikute suunas. Valgest jahust makarone sööma harjunud last on keerulisem hiljem ümber õpetada. Küll aga peab varases eas täisterast valmistatud pastaga tutvust teinud ilmakodanik seda pisut teistmoodi maitset igati normaalseks. Kui laps on põikpäiselt kinni vanades harjumustes, siis tasub alustuseks segada väike kogus täisterapastat tavalisega ning iga toidukorraga asenda üha suurem kogus. Lõpuks ei mäleta väike marakratt enam, kuidas valgest jahust pastatoode maitseski.

Ka Daily koolitoidu rahulolu-uuringust selgub, et suur osa koolilastest oskab täistera eristada tavalistest toodetest ning valiku korral tervislikumat varianti ka eelistavad.

Luba lapsel valida

Selle asemel, et nõustuda lapse lihtsa valikuga talle üha uuesti ja uuesti keedetud makarone või kartuliputru pakkudes, pane väikestesse kausikestesse valmis erinevad lisandid. Olgu selleks riivjuust, või, tomatikaste, värsked tomatid, salatilehed, küpsetatud sink või ahjus valminud pehmed kanatükid. Kindlasti ei tasu siin sundimismeetodit rakendada, see tekitab lapses vaid trotsi. Lähene mänguliselt ja selgita, mida üks või teine toiduaine organismile annab. Samuti võib toiduainetele omistada võluvõimeid. Spinat muudab tugevaks, piim ja juust teevad luud tugevaks, porgandid panevad naha särama ja annavad võimsa nägemise. Isegi, kui esimesel korral on lapse huvi leige, siis ei tasu meelt heita. Mõne aja pärast on ta kindlasti valmis paar lemmikut välja valima, mida kartulite või pastaga süüa.

Meelita valguga

Kala ja erinevad lihad on kõige tuntumad valguallikad, mis aitavad muuta tärkliserohked lemmikud lihtsa vaevaga tervislikuks ja mitmekesiseks kõhutäieks. Kuid valk ei pea alati tähendama liha. Paljud tänapäeva perekonnad ja ka lapsed eelistavad teisi valguallikaid nagu piim, juust, munad, oad ja läätsed. Taaskord avasta valgurohkete toitude maailma koos lapsega. Mis täiskasvanule meelepärane, ei pruugi lapsele meeldida. Leidke koos need kõige lemmikumad ja serveerige kartuli ja makaronidega. Erinevad lihad ja juust sobivad pastakastmesse ja kui laps kastmetest lugu ei pea, siis sega valgurohked koostisosad toidu hulka keedetult, praetult või valmista värviline ja mitmekesine ahjuroog.

Head Uudised GoodNews