1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kuidas pääseda alkoholisõltuvusest? Uus kliinik pakub alkoholisõltuvusest pääsemiseks süsteemset toetust
Kuidas pääseda alkoholisõltuvusest? Uus kliinik pakub alkoholisõltuvusest pääsemiseks süsteemset toetust

Kuidas pääseda alkoholisõltuvusest? Uus kliinik pakub alkoholisõltuvusest pääsemiseks süsteemset toetust

alkoholisõltuvusTallinnas avati Eesti esimene 12 sammu programmil põhinev kliinik, TSF Clinic, kus aidatakse alkoholi ja keemilise aine sõltuvuses olevaid inimesi ja nende lähedasi.

Tõenduspõhise meditsiini uuringud on tunnistanud 12 sammu programmi ehk Minnesota mudeli kõige tõhusamaks alkoholisõltuvusest taastumise meetodiks. Programm on kasutusel enamikus Euroopa riikides.

„Alkoholismi ja teiste sõltuvustega toimetulekuks on oluline mõista sõltuvuse olemust,“ sõnas kliiniku juhataja Kaja Heinsalu. Kogemus näitab, et omal käel suudab sõltlane oma haigusega harva toime tulla ja sageli järgnevad tagasilangused.  Sõltuvusega toimetulekuks ei piisa tahtejõust ega paremast elufilosoofiast, vaja läheb süsteemset toetust.

Kliinikus aidatakse inimestel õppida sõltuvusainetest vaba eluviisi. Programm on ravimivaba.

Programmis osalemine kestab 12 kuud, sellest 1-3 kuud on intensiivsem periood.  Kohtumiste ajakava koostatakse osaleja vajaduste põhjal. Kõigi klientide täielik anonüümsus on tagatud.

Kliiniku nõustajad on isikliku taastumiskogemusega spetsialistid, kes on omandanud väljaõppe Soome Myllyhoito kliinikus, kus 12 sammu programmi on edukalt kasutatud juba üle 20 aasta.

Kaja Heinsalu sõnul on alkoholi- jm ainete sõltlaste hulgas inimesi igast eluvaldkonnast, olenemata haridusest ja ametist. Sõltuvusega kaasneb palju teadmatust, häbi ja muret, sellega seostatakse sageli tõrjutust ja allakäiku.

Sõltuvus mõjutab väga rängalt sõltlase perekonda ja sellises peres kasvavaid lapsi. Seetõttu nõustatakse kliinikus ka sõltlase pereliikmeid.

TSF Kliinikus vaadeldakse sõltuvust kui keha, mõistuse ja hinge haigust, mida iseloomustab kontrollikaotus oma tahte üle ning kinnismõtteline joomine või keemiliste ainete tarvitamine. Selle haiguse tulemusena kahjustub nii füüsiline kui ka vaimne tervis ning sotsiaalne toimetulek.

Head Uudised GoodNews