1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kuidas treenida oma aju?
Kuidas treenida oma aju?

Kuidas treenida oma aju?

Alates kahekümnendate eluaastate keskpaigast hakkab ajutegevus aeglustuma, ehkki võid seda märgata alles kümnendeid hiljem, kirjutab Susannah Marriott raamatus “1001 looduslikku viisi nooreks jääda”. Raamatu autor jagab lugejatele head nõu noorendavate treeningute osas, mida igaüks saab oma mälu treenimiseks teha.

Vaheta käsi 

Kasuta oma “vale kätte” hiirt kasutades, hambaid ja juukseid harjates ja uksi avades. See laiendab ühendusi aju selles osas, mis juhib seda kätt.

Vaimsed väljakutsed 

Kujunda välja harjumus lahendada iga päev ristsõnu või sudokut. Ühe uuringu põhjal väidetakse, et inimestel, kes lahendavad neli korda nädalas ristsõnu, väheneb dementsusrisk 47 % võrra.

Vanad asjad uues kohas

Liiguta esemeid, milleni küünitad hommikuti harjumuspäraselt ilma seda teadvustamata: äratuskell, hambahari, noad-kahvlid, hommiku-söögihelbed. See sunnib aju varakult tööle ning aitab kiiremini ärgata.

Mängi mänge 

Mängud nagu male ja kabe, mis sunnivad sind ette mõtema, alternatiivseid võimalusi leidma ja teiste käike ära arvama, on väga kasulikud.

Õpi kogu elu 

Õpingute jätkamine iga uue kümnendi vältel hoiab aju nooruslikult toimimas. Registreeru täiskasvanute õppekursusele, liitu raamatuklubi või kohaliku ajalooringiga, pinget pakkuva ja vahelduva repertuaariga kooriga või proovi midagi praktilist, nagu näiteks autohooldus. Rühmatöö on samuti oluline, kuna suhtlemine hoiab mälu tervena ja aju väledana.

Naudi perekonda ja sõpru 

Võta aega, et nautida oma sõprade ja perekonna seltsi. Ühes vanemate inimeste uuringus suutsid need, kel oli emotsionaalne toetus tugevalt sotsiaalselt võrgustikult, suurema tõenäosusega säilitada mälu, abstraktse mõtlemise ja sõnalised võimed, isegi kui suhted olid keerulised.

Head Uudised GoodNews