1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Külmetus, kurguvalu ja peavalu – kuidas nendega toime tulla?
Külmetus, kurguvalu ja peavalu – kuidas nendega toime tulla?

Külmetus, kurguvalu ja peavalu – kuidas nendega toime tulla?

Aastaaegade vahetudes on külmetus agar tekkima. Selle vältimise esimeseks abinõuks tuleb hoida jalad soojas, tähtsad on soojad sokid ja jalanõud. Külmetus lööb rohkem rivist välja väheaktiivseid inimesi, seda aitab vältida ka regulaarselt trenni tegemine. Külmetuse tekkimisele aitab kaasa igasugune vitamiini- ja kaltsiumipuudus, millele tasub ka tähelepanu pöörata. Oma toitumisharjumuste jälgimisega saab keha külmetuse vastu tugevdada. Kasulikud on kaltsiumirikkad toidud ja igasugused puu- ja juurviljad, pähklid ja seemned. Sööge viigimarju, mandleid, parapähkleid, rosinaid ja piiniapähkleid. Need aitavad parema tervisega talveaja üle elada. Et talvel keha A ja C- vitamiini vajadusi täita, võib aknalaual kasvatada vesikressi.

Külmetust ennetab ka Urticalcin, looduslik kaltsiumiannus. Kurguvalu ja köha vastu aitavad Santasapina kurgukommid. Kurguvalu raviks tuleks esmase meetmena kuristada kontsentreeritud vadakujoogiga (nt Molkosan). Vadak hävitab bakterid kurgumandlite pinnalt ja seeläbi on võimalik vältida toksiinide teket ning soodustada kehal haiguskoldega võitlemist. Kui vadakujooki käepärast ei ole, täidab sama ülesannet ka hariliku nääre juure närimine.

Kurguvalu valesti ravimine või ravimata jätmine võib omada tervisele tõsiseid ja püsivaid tagajärgi. Ravimata jäetud kurguvalust tekkinud toksiinid võivad põhjustada keskkõrvapõletikku, reumaatilist palavikku või artriiti. Samuti võivad need toksiinid tekitada püsivaid südameprobleeme. Kurguvalu puhul on tähtis mitte lõpetada ravi sümptomite taandumisel vaid viia ravikuur lõpuni.

Selleks, et kurguvalu ületada, on tähtis pöörata tähelepanu suuhügieenile. Kasulik on tihe kuristamine soolveega või sidruniviilu imemine. Sidrunimahl on kurguvalu vastu väga efektiivne. Kurgu ravimise ajal peaks dieet sisaldama vähe proteiine ja soolasid ning palju vitamiine ja mineraale.

Lisaks kurguvalule kimbutab sügisel tihti ka peavalu, millega tegelemise üheks peamiseks vahendiks on tänapäeval valuvaigistid. Alfred Vogel neid ei soovita ning oma raamatus „The Nature Doctor“ kirjutab ta, et pigem tuleks püüda leida peavalu põhjus ning ravida seda looduslike vahenditega. Üks peavalu põhjuseid peitub soolestikus. Seedeprotsessidel tekkinud gaasid võivad liikuda maksa ja sealt edasi vereringesse. Tulemuseks võivad tihti olla peavalud, sest närvi- ja ajurakke mõjutavad veres liikuvad mürgid. Veel võivad peavalu põhjustada  ületöötamine, vererõhuga seotud haigused või ebapiisav verevarustus ajus. Viimasel juhul aitab Ginkgo bilboa ehk hõlmikpuu.

Peavalu leevendamiseks vajavad närvirakud teatud biokeemilisi soolasid. Arvatakse, et peavalu leevendab Sanguinaria canadensis (kevadmagun). Samuti aitavad sibula-, mädarõika-  ja kapsakompressid kaela tagaosale, kuid ei ei tohiks unustada ka füüsilist ravi. Kergendust pakuvad kaela taha suunatud soojad dušid ja massaaž. Kui peavalud on põhjustatud seedesüsteemi probleemidest, aitab ka kui duši all sooja veega kõhtu kasta.

Alfred Vogel juhib tähelepanu sellele, et peavalu sarnaselt palavikule ei ole haigus vaid sümptom. Selle pärast on valuvaigistitega peavalu ravimine mõeldamatu ja ebasobilik. Õige on leida ning seejärel ravida peavalu põhjustav haigus.

Head Uudised GoodNews