1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kummeli unikaalsed raviomadused
Kummeli unikaalsed raviomadused

Kummeli unikaalsed raviomadused

Foto: Ravimtaimeaed
Foto: Ravimtaimeaed

Kummel on kõigist ravimtaimedest üks tuntumaid. Kummelit tasub ravimtaimena eriti hinnata. Tema unikaalsed omadused väljenduvad selles, et bioloogiliselt aktiivsete raviainete kogus kummelis kuivatamise käigus mitte ei vähene, nagu juhtub teiste ravimtaimede puhul, vaid suureneb.

Enamlevinud on teekummel, lõhnav kummel ja tavaline lõhnatu kummel. Kahel viimasel on väiksem ravitoime. Seetõttu on eriti tähtis eristada teekummelit teiste liikide seast, et ei tuleks hiljem kurta ravi vähese efektiivsuse  üle.

Teekummel on küllaltki levinud ravimtaim. Teda leidub praktiliselt kõikjal – hiljuti sööti jäetud maadel, elamute ümber, teede ääres ja põldudel, metsaservades ja samuti veekogude läheduses. Teekummelil on tohutu ravipotentsiaal ning tema toime inimorganismile mitmekülgne ja kompleksne. Seetõttu kasutatakse teekummelit nii rahva- kui ametlikus meditsiinis.

Kummeli ravitoime sõltub temas sisalduvatest aktiivainetest. Näiteks eeterlik õli, mille tähtsaimaks komponendiks on asuleen, omab allergiavastast, desinfitseerivat, põletikuvastast valuvaigistavat ja higistama ajavat toimet, samuti kiirendab regeneratsiooniprotsesse ja kudede paranemist. Tänu sedavõrd rohketele raviomadustele võib kummelit kasutada väga paljude haiguste ravimiseks.

Aitab allergia puhul 

Eriti hästi aitab kummel allergia puhul. Toidu-, lõhna- ja ravimiallergia puhul on kummel asendamatu. Teda soovitatakse kasutada koos pune, nägese ja raudrohuga.

Kasulik külmetushaiguste puhul 

Hästi on kummel end näidanud külmetushaiguste ravis. Kummelit soovitatakse kasutada bronhiidi, kõri- ja mandlipõletiku puhul, samuti grippi haigestudes. Kõrge palaviku ajal on soovitatav teha kuuma kummelileotist, millel on higistamaajav toime.

Kasutatakse psüühiliste häirete korral 

Ka psüühiliste häirete korral kasutatakse kummelit laialdaselt peavalude, neurooside, hüsteeria ja krampide puhul. Eriti efektiivne on kummel migreenide ravimisel.

Muuseas, Vanas Egiptuses oli kummeliravi kehtestatud lausa spetsiaalse seadusega, Tiibetis valmistati sellest taimest nooruse eliksiiri ja imekaunid renessansiajastu itaallannad kuulutati just suuresti tänu kummelile Euroopa esikaunitarideks.

Sügise eel tasuks kõigil varuda varakult valmis võimsa looduse poolt pakutavat imet – kummelit.

Olge terved!

Head Uudised GoodNews