Avaleht Toitumine KURKUM – looduslik Antibiootikum
KURKUM – looduslik Antibiootikum
Toitumine
1

KURKUM – looduslik Antibiootikum

1

KURKUM – looduslik Antibiootikum

Kurkum (Curcuma longa) ehk kollajuur on ingveri sugulane ja laialt kasutatav maitseaine. Tegemist on üllatavate omadustega vürtsiga. Teadmised selle vürtsi kohta tulevad Aasiast. Kurkumi keedetud, kuivatatud ja pulbriks peenestatud kollane juur kuulub maitseaine karripulbri koostisesse.

Kurkumit kasutatakse eriti laialdaselt India köögis, aga ka Kagu-Aasia köökides (Tai, Malaisia, Indoneesia) soolastes toitudes. Ka Lähis-Ida köögis on kurkum tähtis koostisosa. Vietnamis lisatakse kurkumit paljudesse suppidesse ja vokiroogadesse.

Paraku Eestis ei ole seda tänuväärt juurt värskel kujul, nagu ingverit, saada. Küll aga saame teda kuivatatult pulbrina pea igast suuremast poest ja loomulikult biomarketitest (ökopoodidest).

Kurkumit on ideaalne kasutada liha-, köögivilja- ja riisitoitudes ning küpsetistes. Kurkum annab toitudele eriliselt pehme idamaise maitsevarjundi ja tugeva kuldkollase värvi. Väga tugeva aroomiga, kirbe vürts meenutab ingverit. Poest ostetud karrisegudes on kurkumit kõigest 20% üldkogusest. Parem oleks hankida koju siiski puhast kurkumipulbrit.

Kurkum on suurepärane lisand kosmeetikatoodetes ja teraapiates, eriti kasulik juukse- ja näohoolduses. Indias on näiteks kombeks teha kurkumivanne või hõõrutakse puhast nahka kurkumi-piima-sandlipuu pastaga. Nii värskendatakse nahka ja ravitakse ka nahahaigusi. Kurkumi kodumaal Indias peetakse seda mitte ainult igapäevaseks maitseaineks, vaid ka kõikvõimsaks ravimiks.

Laborikatsetega on selgunud, et kurkumi kasutamisel aeglustub väga paljude vähiliikide rakkude kasv, nende vähiliikide hulka kuuluvad näiteks käärsoolevähk, maksavähk, maovähk, rinnavähk, munasarjavähk ning ka leukeemia. Kurkumi pidev kasutamine võib lausa ära hoida mitmesuguste vähiliikide tekke.

Eeskätt hinnatakse Indias kurkumit põletikuvastase toime pärast. Eestis veel inimestel puudub sellekohane informatsioon, kuigi kurkumi maaletoojad on paljudest raviomadustest teadlikud.

Kurkum – imeravim

Kurkumit kasutatakse eeskätt maitseainena, kuid samal ajal on ta ka imeravim, millest on abi isegi pahaloomuliste kasvajate ravis. Nii näiteks avarii/vigastuse korral antakse Indias juua kuuma piima, mis on keedetud pooleks kurkumiga – 1 osa piima ja 1 osa kurkumit.

Värskele haavale paneb eestlane esimesel võimalusel kohe teelehe ja vahetab neid mitu korda, hindu raputab haavale kurkumit. Kurkumiga ülepuistatud haav tõmbub kiiresti kokku ja paraneb. Imelugusid on veel teisigi, mis räägivad selle taime võimetest ravida paljusid haigusi.

Kurkum peaks olema meil kasutusel igapäevaselt profülaktilise vahendina haiguste ennetamisel, aga ka paljude haiguste ravis. Haiguste ennetamise eesmärgil piisab isegi sellest, kui lisame kurkumit toitudele. Kõige otstarbekam on sel puhul segada kurkumipulber vähese õliga ja segada see toidusse valmimise lõpus.

Kurkumi kollane värvus on tingitud toimeainest kurkumiin (polüfenool), mis ongi imerohuks olemise alus. Kurkumis on suur E- ja C-vitamiinisisaldus ja rikkalikult mineraalaineid.

Teadlased on selgeks teinud, et kurkum on kõige tugevam looduslik antibiootikum ja põletikuvastane vahend, mõjub verd vedeldavalt. Laborikatsetes on kindlaks tehtud, et kurkum suurendab vähihaigetel keemiaravi tõhusust ja aeglustab kasvajate arengut. Kurkumit soovitatakse ka sportlastele, kuna väidetavalt suurendab selle vürtsi tarbimine liigeste elastsust.

Hiljutine uurimus tõestab, et kurkum on väga efektiivne depressiooni leevendaja. Organism omastab kurkumit kõige paremini siis, kui see on segatud vähese musta pipraga. Parim võimalus oleks parandada kurkumi lahustuvust õli (linaseemne- või oliiviõli) lisamisega.

Õli-kurkumi-pipra segu (suuremat kogust) võib kergelt kuumutada ja jahtunult hoida külmkapis nädal aega. Nii ei pea iga-päev uuesti valmistama, vaid võtta sellest segust 1-2 tl ja segada vedelikuga. Kurkumipulbrit võib segada (veidi piprapulbrit) ka mahlade, hapupiimatoodete, ravimteede või veega. Selline jook (1 kuhjga tl kurkumipulbrit 1 kl vedeliku kohta) sobib juua näiteks kord päevas peale vähioperatsiooni.

Profülaktikaks on soovitatav kasutusviis selline: pool teelusikatäit kurkumipulbrit segada poole teelusikatäie õliga ja lisada üks hea näpuotsatäis musta pipart. Seda segu võib lisada köögiviljadele, suppidesse, lihatoitudesse ja salatitesse. Paar tilka agaavisiirupit (müügil ökopoodides) võivad kõrvaldada natuke kibeda maitse.

Kasulik on kurkumisegusse lisada ka ingverit ning isegi teisi vürtse (paljud vürtsid on raviva toimega), kuid see oleneb haigusest, millest tahame hoiduda või seda ravida. Näiteks külmetushaiguste raviks tasub soojale meega piimale lisada kurkumit, nii on tervistav mõju mitu korda tugevam.

Kasulik looduslik kurkum on:

  • immuunsüsteemi tugevdaja;
  • energiat andev;
  • naturaalne antiseptik (hoiab ära infektsioone);
  • tõhus maksapuhastaja (aitab väljutada mürkaineid);
  • alzheimeri tõve ennetaja ja leevendaja;
  • mälu turgutaja;
  • põletikuvastase toimega;
  • naturaalne valuvaigisti;
  • ainevahetuse kiirendaja, rasvade põletusele kaasa aitaja (aitab kaalu langetada);
  • depressiooni ravim;
  • hea une tagatis;
  • reumatoidartriidi puhul toetav ravim;
  • pahaloomulise kasvaja ennetaja;
  • kemoteraapia ravimite ravitoime võimendaja;
  • haavade parandaja ja kahjustatud naha taastaja;
  • ärritunud soole sündroomi leevendaja;
  • valkude seedimise ja imendumise parandaja;
  • külmetushaiguste ennetaja;
  • nohu ja köha ravim;
  • vere kolesteroolisisalduse alaldaja;
  • seedehäirete (gaaside, krampide ja puhituste) leevendaja;
  • ateroskleroosi ravim;
  • veretrombide tekke pärssija.

Kurkumitee

  • Sega 2 sl kurkumi-pulbrit üle poole klaasi kuuma veega, lase keema.
  • Keeda tasasel tulel, kuni tekib pasta, sega juurde 1 sl õli.
  • Hoia jahtunult suletud purgis külmkapis.
  • Võta 0,5 tl pastat ja sega 1 kl kuuma piima või veega vahetult enne kasutamist.

NB! Sobib kõikide haiguste profülaktikaks.

Vürtsitee

  • Sega vürtside segu: 1 tl kurkumipulbrit, 1 peenestatud kaneelipulk, näpuotsaga nelki, näpuotsaga jahvatatud muskaati, 1 tl riivitud või tükeldatud ingverit.
  • Vala segu üle 1-2 kl kuuma veega, keeda tasasel tulel uni 10 minutit, kurna.
  • Lisa 1 tl segule 1 kl piima, lase keema tõusta.
  • Joo vürtsiteed meega 1 kl päevas.

NB! Vürtsitee sobib külmetushaiguse, ainevahetushäire, seedimise korratuse, iivelduse, närvisüsteemi häire ja väsimuse korral.

India kurkumpiim

  • Valmista vürtside segu: 1 tl kurkumit, 3 cm ingverit, jupp kaneelikoort, 3 puruks surutud kardemonikupart, 3 musta pipra tera.
  • Vala segu üle 2 kl piimaga.
  • Kuumuta piima maitseainetega segades keemiseni.
  • Tõsta pott tulelt, kata kaanega, lase mõned minutid tõmmata, kurna.
  • Joo meega või agaavisiirupiga piima 1 kl korraga 2 korda päevas.

NB! Kurkumipiim sobib kõikide eelpool nimetatud probleemsete haiguste korral.

Need, kes otsustavad oma tervist tugevdada ja ravida haigusi kurkumiga, võivad seda lisada päevas vähemalt 0,5 tl kõikvõimalikele toitudele: segada üksnes mahlajoogiga, keefiriga, sooja veega või teha näiteks maitsev hommikueine kaerahelvestest, kohupiimast, mahlast, meest, mis on maitsestatud kurkumiga.

Seejuures ärge unustage lisamast noaotsatäit musta pipart ja ühte teelusikatäit õli, need aitavad organismil omastada kurkumit. Pipar parandab toimeaine kurkumiini omastatavust 2000 korda. See on India tarkus, mis on kaugel ees toiduainete loomuliku sünergia avastamisest.

Aive Luigela, loodusravi spetsialist

Allikas: Terviseleht

TerviseLeht logo

mm

Kommentaarid