1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Maailma tippteadlased arutavad Tartu ülikoolis viljakusmeditsiini
Maailma tippteadlased arutavad Tartu ülikoolis viljakusmeditsiini

Maailma tippteadlased arutavad Tartu ülikoolis viljakusmeditsiini

Foto: Tartu Ülikool

16. ja 17. mail kogunevad Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudis viljakustervise valdkonna tippspetsialistid üle maailma. Teadlased osalevad projekti „Happy Pregnancy“ raames toimuvates iga-aastastes töötubades, mille eesmärk on arutada viljakusmeditsiini valdkonnas aktuaalseid teemasid ja projekti uurimisküsimusi.

Teadlaste kohtumine töötoas on ajendatud arenenud riikides ja ka Eestis üha süvenevast trendist, kus laste sünd lükatakse üha hilisemasse eaperioodi, mis toob kaasa nii naiste kui ka meeste viljatuse ja ka rasedustüsistuste sagenemise. Tartu ülikooli inimese molekulaargeneetika professor Maris Laane sõnul on teadlaste ja ka patsientide jaoks üha aktuaalsem nii mõlema partneri õigeaegne viljakusravi kui ka probleemsete raseduste jälgimine ja emale või lapsele ohtlike olukordade ennetamine.

Projekti „Happy Pregnancy“ vastutava täitja, inimese molekulaargeneetika professori Maris Laane sõnul astuvad töötubades ettekannetega üles Euroopa reproduktiivbiomeditsiini valdkonna tipud. „Euroopa juhtivekspertide professor Christianseni ja professor Huppertzi kliiniline ja teadustegevus on suunatud varajaste (näiteks korduv rasedusekatkemine) ja hiliste (näiteks preeklampsia) rasedustüsistuste põhjuste uurimisele, uute diagnostika, ennetuse ja ravimeetodite arendamisele. Professor Huhtaniemi on Euroopa tuntumaid endokrinolooge, kelle fookuses on meeste viljakusega seotud hormoonid, reproduktiivtervis ja vananemine ning professor Jørgenseni käsitleb sünnieelsete keskkonnategurite mõju sündiva poeglapse reproduktiivtervise „programmeerimisele,“ räägib Laan peaesinejatest.

Tartu ülikooli ja TÜ kliinikumi teadlased viivad „Happy Pregnancy“ projekti raames Eestis läbi ka ligi 6000 patsienti hõlmava uuringu, mille eesmärk on töötada välja uusi meditsiinilisi lahendusi rasedustüsistuste ning mõlema sugupoole viljatuse ja sellega seotud haiguste riski hindamiseks ning parandada võimalusi viljatuse ennetuses ja ravis. Läbiviidava uuringu ja Eesti inimeste viljakustervise üle arutlevad Tartu teadlased ka töötoas.

Head Uudised GoodNews