1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Miks eelistada keraamilist kohviveskit metallist veskile?
Miks eelistada keraamilist kohviveskit metallist veskile?

Miks eelistada keraamilist kohviveskit metallist veskile?

keraamilise-kohviveski-veskiteradTäiusliku kohvi maitse ning aroom sõltub nii kohviubade kui jahvatamiseks kasutatava kohviveski kvaliteedist. Veski puhul tasub eelistada keraamilisest materjalist kohviveskit, mille eluiga on pikem ning millega ei lisandu kohvile kõrbe maitse.

Kohviubadest jahvatatud kohv on nii maitselt kui aroomilt märksa mitmekülgsem ning kvaliteetsem kui eelnevalt jahvatatud ning pakendatud kohv. “Seetõttu tasub eelistada värsketest kohviubadest jahvatatud kohvi ning soetada selleks vajalik kohviveski.

Kõikides tänapäevastes espressomasinates on integreeritud kohviveskid, kuid kui kodus espressomasin puudub, on võimalik osta ka eraldiseisev kohviveski kohviubade jahvatamiseks,” selgitas Saeco espressomasinate esindaja Karmo Sahtel lisades, et sobiva veski valimisel on oluline pöörata tähelepanu kohviveski veskiterade materjalile. “Enamlevinud veskitera materjaliks on metall, kuid on turul üha jõudsamalt kanda kinnitamas keraamilised veskiterad, millel on metallist sugulaste ees mitmeid eeliseid. Näiteks on nende eluiga pikem ning jahvatatav kohv säilitab autentse maitse ja aroomi,” selgitas Sahtel, tuues välja keraamiliste veskiterade eelised:

1. Kohv ei kuumene üle

Metallist kohviveski terade puhul juhtub sagedasel kasutamisel, et jahvatades muutuvad terad niivõrd kuumaks, et kohv kuumeneb üle ning jahvatatud kohv omandab kõrbenud maitse. “Keraamiliste kohviveski terade puhul oht kohvi ülekuumenemiseks puudub, kuna keraamilised veskiterad säilitavad jahvatades oma esialgset temperatuuri, tuues esile espressoubade parimad maitseomadused ja aroomi,” lausus Sahtel.

2. Peenem ja ühtlasem jahvatus

Keraamilise kohviveski terad sobivad paremini espresso valmistamiseks, kuna keraamilise veski terad jahvatavad kohviube peenemalt ning ühtlasemalt kui metallist veski. “Tänu peenemale jahvatusele voolab vesi läbi kohvi võrdsemalt, mistõttu säilivad kohviubades olulised koostisosad, kohvi naturaalne lõhn ning autentne espresso maitse,” selgitas jahvatuse erinevusi Saeco espressomasinate esindaja.

3. Pikem eluiga

Lisaks maitseelamusele tagavad keraamilised kohviveskid kohvinaudingu pikkadeks aastateks ehk keraamiliste kohviveskite eluiga on võrreldes metallist veskitega kaks korda pikem, kuna keraamika ei roosteta ega nüristu niivõrd kiiresti kui metall. “Kui metallist kohviveskiga saab valmistada 500-1000 tassi kohvi ilma veskiteri hooldamata, siis keraamiline veski lubab ilma hoolduseta nautida suisa 1500 tassi kohvi. Teisisõnu on keraamilise veski omamine kokkuvõttes palju soodsam ja ökoloogilisem,” tõi Sahtel välja veskiterade materjalide erinevusi.

4. Vaiksem jahvatus

Keraamilise kohviveski eeliseks metallist kohviveski ees on ka müratase – nimelt töötavad keraamilised veskid märkimisväärselt vaiksemalt kui nende metallist sugulased. “Masinaga, kus on keraamiline kohviveski, saab hommikukohvi nautida ka varajasel hommikutunnil lähedasi äratamata,” lausus Sahtel.

Head Uudised GoodNews