1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Moldova terviseedenduse spetsialistid õpivad Eesti edukatest näidetest noorte seksuaaltervise valdkonnas
Moldova terviseedenduse spetsialistid õpivad Eesti edukatest näidetest noorte seksuaaltervise valdkonnas

Moldova terviseedenduse spetsialistid õpivad Eesti edukatest näidetest noorte seksuaaltervise valdkonnas

Eelmisel nädalal toimus Eesti Seksuaaltervise Liidu eestvedamisel Moldovas, Chisinau’s koostöös kohaliku mittetulundusühinguga „Health for Youth“ mitu kaalukat ettevõtmist, mille eesmärgiks oli Moldova arengu toetamine noorte seksuaaltervise edendamisel.

Kolmapäeval, 3. aprillil toimus Moldova Tervishoiuministeeriumis ümarlaud, kus esitleti Eesti kogemust kohustusliku kooli seksuaalhariduse juurutamisel ja seksuaaltervisealaste nõustamisteenuste arendamisel. Lisaks toimus kohtumine seksuaaltervisealase internetinõustamise arendamiseks Eesti amor.ee näitel ning viidi läbi kahepäevane seksuaalhariduse metoodika alane koolitus Moldova noortenõustajatele. Tegevused toimusid Välisministeeriumi toetatud arengukoostöö projekti raames.

Moldova seksuaaltervise valdkonnas töötavatele võtmeisikutele suunatud, rohke osalejate arvuga ümarlaua juhatas sisse Moldova Tervishoiuministeeriumi aseminister hr Gheorghe Ţurcanu, kelle sõnul on Moldova noortele suunatud seksuaaltervisealaste nõustamisteenuste arengus poolel teel, ning seetõttu soovitakse 2013. aastal teenuse arendamisele oluliselt enam tähelepanu pöörata. Eestis viimase kahekümne aasta jooksul tehtud arukaid otsuseid ning tervisesuundumusi tutvustas dr Kai Haldre (naistearst, ESTL juhatuse liige), kes andis ülevaate seksuaaltervisealastest näitajatest ning seksuaalhariduse korraldusest Eestis. Dr Mairi Kaha (naistearst, ESTL juhatuse esinaine) tutvustas noortele suunatud seksuaaltervisealaseid teenuseid, andis ülevaate noorte nõustamiskeskuste võrgustiku arengust.

Eesti noorte nõustamiskeskuseid on Maailma Terviseorganisatsiooni poolt tunnustatud kui heatasemelist ja noortesõbralikku teenust pakkuvat võrgustikku, mis pakub kuni 25aastastele noortele haigekassa rahastusel tasuta igakülgset seksuaaltervisealast nõustamist, testimist ja abi. „Noortesõbralike nõustamisteenuste vajalikkusele pööratakse maailmas üha enam tähelepanu ja Eestis loodud nõustamiskeskuste võrgustikku on juba aastaid rahvusvaheliselt tunnustatud kui ühte parimatest näidetest“ ütles, dr Mairi Kaha, ESTL juhatuse esinaine. Dr Kai Haldre tõi välja, et 2011. aastal UNESCO poolt Eestis läbi viidud maailmas ainulaadne seksuaalhariduse kulutõhususe uuring näitas, et ka majanduslikus mõttes tasub riiklikul tasemel panustada seksuaalhariduse läbiviimisse ja õpetajate täiendõppesse, sest see annab tuntavat tervishoiukulude kokkuhoidu

Dr Galina Lesco, Moldova noorte nõustamiskeskuste võrgustiku initsiaator, võttis kohtumise kokku sõnadega: „Eesti ekspertide toodud näidete kohaselt oleme veendunud, et ka Moldova noorte seksuaaltervisealaste näitajate parandamiseks on edasiseks kaks peamist suunda – noorte nõustamiskeskuste võrgustiku arendamine ning kohustusliku kooli seksuaalhariduse sisseviimine ja edendamine“

Ümarlauale tervishoiuministeeriumis järgnes kohtumine, kus kohalikele nõustamisteenuste initsiaatoritele tutvustati amor.ee noorte seksuaaltervisealase internetinõustamissüsteemi tegevuse põhimõtteid. Järgnevalt kahepäevase seksuaalhariduse metoodika-alase koolituse Moldova noortenõustajatele viisid läbi naistearst dr Kai Part (Tartu Ülikool, ESTL) ja tervisekasvatuse lektor Merike Kull (Tartu Ülikool, Inimeseõpetuse Ühing).

Dr Kai Part´i sõnul koosnes koolitatavate grupp oma valdkonna eestvedajatest – naistearstidest, uroloogidest, dermatoveneroloogidest, psühholoogidest, kõrgkoolilektoritest. Eriti pakkus huvi interaktiivsete seksuaalhariduslike rühmatööde läbitegemine. „Rühm oli aktiivne ja arutles meelsasti keerulistel teemadel nagu seksuaalne areng, pornograafia, HIV, seksuaalne identiteet ja seksuaalvägivald. Tervise Arengu Instituudi abiga saime koolitatavatele pakkuda ka Eestis välja antud venekeelset seksuaalkasvatuse õpetajaraamatut, mis on mõeldud tundide läbiviimiseks II ja III kooliastmes, ja mida saab eeskujuna kasutada nii Moldovas seksuaalhariduslike tundide läbiviimiseks kui kolleegide edasikoolitamiseks.“

„Kohtumised Moldovas jätsid südamliku mulje ja teadmise, et Moldoval on olemas avarapilgulised ja teotahtelised noorte seksuaaltervise valdkonna eestvedajad. Hoiame oma sealsetele kolleegidele pöialt, et nende ettevõtmised õnnestuksid ja oleme avatud ka edaspidiseks koostööks.“ Lisas dr Kai Part.

Head Uudised GoodNews