1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Mõõdukus on ka pühadeajal voorus
Mõõdukus on ka pühadeajal voorus

Mõõdukus on ka pühadeajal voorus

Jõulud EMO-s ei erine argipäevadest, kuid täheldada võib sugulaste poolt kohale toodavate vanurite suuremat hulka, ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla EMO juhataja dr Märt Põlluveer.

Jõulud EMOs ei erine Põlluveeri sõnul argipäevadest EMO-s, kuid kui pühad tulevad, hakatakse tooma vanainimesi igaks juhuks kontrolli. „EMO on valmis erakorralist abi andma 24/7, aga igaks juhuks pöördumine ei ole vajalik. Soovitan pigem pakkuda eakale emotsionaalset tuge, mitte tuua EMOsse. Kui on mingi tervisemure, soovitan pöörduda esmalt perearstile või helistada perearsti telefoniliinile. Kutsun üles veetma pühasid koos oma eaka lähedasega, mitte teda EMO-sse transportima. Vanainimesel on lähedastega palju mõnusam olla pühade ajal kodus kui EMOs järjekorras istuda,“ räägib dr Põlluveer.

Eestis ei ole mõistena kasutusel, kuid maailmas on täheldatud Holiday Heart syndrome ehk Pühadeaegse südame sündroomi, mille ilmnemisel tekivad südamerütmihäired alkoholi liigtarvitamise tagajärjel. „Kui juua palju alkoholi, süüa hapukapsast kõvasti peale, siis kõht ägiseb ja alkohol teeb oma töö. Mõõdukus  on alati voorus,“ paneb EMO juht inimestele südamele.

Pikkade pühade puhul on oht pikalt liialdada alkoholiga ja selle tulemusena võivad juhtuda tõsised traumad. Aastavahetuse saabudes saavad EMO-s aktuaalseks ilutulestikuga seotud vigastused. „Kandke kaitseprille ja hoidke rakettidega ohutut distantsi, mida tootja on soovitanud. Mitte mingil juhul ärge laske ilutulestikku käest,“ ütleb Põlluveer. „Soovin kõigile häid pühi ja toredat aastavahetust – uskuge mind, uude aastasse on palju mõnusam minna kahe, mitte ühe silmaga.“

Head Uudised GoodNews