1. Avaleht
  2. Tervis
  3. NET-kasvajate teadlikkuspäev kutsub eri valdkondades töötavaid arste harvaesinevaid kasvajaid märkama
NET-kasvajate teadlikkuspäev kutsub eri valdkondades töötavaid arste harvaesinevaid kasvajaid märkama

NET-kasvajate teadlikkuspäev kutsub eri valdkondades töötavaid arste harvaesinevaid kasvajaid märkama

NET-kasvajate teadlikkuspäev kutsub eri valdkondades töötavaid arste harvaesinevaid kasvajaid märkama10. novembril tähistati neljandat korda harvaesinevate kasvajate hulka kuuluvate neuroendokriinsete ehk NET-kasvajate ülemaailmset teadlikkuspäeva. Kuna sääraste vähijuhtumite avastamine on puhuti keerukas, siis muutub onkoloogide töö kõrval üha olulisemaks ka teise valdkonna arstide  teadlikkus neist haigustest.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla üld- ja onkokirurgia keskuse üldkirurg-onkoloogi Tiit Suuroja hinnangul sõltub NET-kasvajate ravi tulemuslikkus pühendumusest just neile kasvajatele, kuid hindamatu on ka teiste erialade arstide oskus oma igapäevatöös neuroendokriinseid kasvajaid märgata ja kahtlustada.

See võimaldaks raviga varem ja tulemusrikkalt alustada.

„Esile võib tuua kolme eriala tohtreid, kes oma tavatöös vahest sagedamini NET-kasvajatega kokku puutuda võivad: need on kirurgid, radioloogid ja patoloogid,“ lausus Tiit Suuroja. „Kõigepealt loomulikult kirurgid – näiteks iga 200-300 apenditsiidi kohta leitakse keskmiselt 1-2 ussripiku NET-kasvajat.“

Tiit Suuroja sõnul on Eestis igas suuremas keskuses nüüdseks olemas kompuutertomograafia aparaat, neid kasutatakse palju ning radioloogid avastavad lisaks põhilisele uuringunäidustusele  seejuures teatud mõttes juhuslikult ka teisi haigusi. „Leitakse näiteks kasvaja, mis pole senini patsiendile vaevusi tekitanud. Sealhulgas on avastatud NET-kasvajatel vähemalt 80% juhtudest iseloomulik radioloogiline pilt ning oluline on, et radioloogid selle ära tunneksid ja radioloogilise leiu kirjelduses ka võimalusena ära mainiksid.“

NET-kasvajate leidjateks võivad  osutuda ka just elupuhust koematerjali  uurivad patoloogid. „Patoloogid teevad väga tänuväärset tööd,“ tõdes Tiit Suuroja. „Hea, kui nad tunneksid  NET-i kahtluse ära juba esimesel vaatlusel. See võimaldaks spetsiifiliste lisavärvingute tegemist ja juba täpsema kinnituse saamist.“

Neuroendokriinsed kasvajad võivad esineda kõikjal kehas, kuid peamiselt on tegemist seedetrakti, pankrease ja kopsu aeglaselt arenevate pahaloomuliste kasvajatega. Umbes pooltel juhtudel võivad NET-kasvajad toota ülemäärases koguses bioloogiliselt aktiivseid aineid ning põhjustada sellega sümptomeid nagu kõhuvalu, kõhulahtisus, nahaõhetus, hingeldamine, kõrvetised, südamekloppimine ja kaalukõikumine. Samas on mainitud kaebused ja haigusnähud tihti omased ka sagedamini esinevatele, puhuti parema prognoosiga haigustele nagu ärritatud astmale, allergiale, ärritatud soole sündroomile, Crohn´i tõvele või siis lihtsalt düspepsiale.

Üle 90% NET-patsientidest saab algselt ekslikul diagnoosil põhinevat ja mittetoimivat ravi. Valediagnoosi põhjal alustatud ravi kestab vahel aastaid ja pahatihti on selle ajaga kasvaja metastaasid juba kehas levida jõudnud.

NET-kasvajate esinemissagedus on üleilmselt oluliselt kasvanud, olles neljakordistunud viimase 30 aastaga. NET-kasvajaid diagnoositakse keskmiselt 5 inimesel 100 000-st. Suurema soodumusega NET-ide esinemisele on naised, diabeeti põdevad inimesed ja inimesed, kel on perekonnas esinenud kasvajajuhtumeid.

Teekond olemasoleva NET-kasvaja õigeaegseks avastamiseks ja seega ka õigeks raviks algab teadlikkusest antud kasvajate olemasolu suhtes. Kui ei osata NET-kasvajat kahtlustada, siis viibib ka õige ravi lubamatult kaua. Varajane diagnoos parandab oluliselt ravi tulemuslikkust. NET-kasvajate ravi sõltub algkolde  asukohast ja suurusest,  sellest, kas kasvaja on laienenud keha teistesse osadesse või mitte ja konkreetsele kasvajakoele omastest, mikroskoopiliselt hinnatavatest tunnustest.

Kasvaja raviks kasutatakse nii kirurgilist lähenemist, kiiritusravi, kemoteraapiat ning  muid meditsiinilisi raviviise kusjuures väga oluline lõpptulemuse seisukohast on erinevate raviviiside omavahelise kombineerimise oskus ja võimalus.

Ülemaailme NET-kasvajate teadlikkuspäev on suunatud lisaks arstidele ka avalikkusele, aitamaks kaasa selle tõsise ja haruldase haiguse  õigeaegsele  diagnoosimisele ning korrektsele ravile. Rohkem infot NET-kasvajate kohta ning NET-patsientide hooldusjuhised on leitavad veebilehelt http://netcancerday.org

Head Uudised GoodNews