1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Nõgusselgsus – mis seda põhjustab ja kuidas seda ravida?
Nõgusselgsus – mis seda põhjustab ja kuidas seda ravida?

Nõgusselgsus – mis seda põhjustab ja kuidas seda ravida?

Nõgusselgsus - mis seda põhjustab ja kuidas seda ravidaLülisamba nimmeosas on nõgus kõverus, mida nimetatakse lordoosiks. Selline kõverus on täiesti normaalne. Kui see kõverus suureneb, nimetatakse seda hüperlordoosis ehk liiga nõgusaks seljaks. Lülisamba nimmenõgusus on otseselt seotud vaagna kaldega.

Lülisammas toetub vaagnaluudele. Kui vaagnaluud pöörduvad ettepoole, suureneb ka alaseljas nimmenõgusus. Suurenenud nimmenõgusus ebaühtlustab lülisambale langevaid koormuseid. Lülisamba kõhtmine osa liigub ettepoole ja tagumine osa surutakse kokkupoole. See toob seljas kaasa jäikustunde ja koormuste all (nt raskuseid tõstes) võib nimmenõgusus veelgi süvenenda, suurendades tõsisemate vigastuste riski.

Nõgusselgsus - mis seda põhjustab ja kuidas seda ravida2

Vaagnaluude ette ja tahapoole pöördumist takistavad ja põhjustavad vaagnale ja lülisambale kinnituvad lihased. Liigse nõgusselgsuse korral on kõhulihased ja tuharalihased tihti nõrgenenud ning nende lihaste tugevdamine aitab liigset vaagna ettepoole pöördumist ja nõgusselgsust vähendada. Selja sirutajalihased ja puusa ning reie eesosa lihased suurendavad vaagna ettepoole pöördumist. Liigse alaselja nimmenõgususe korral on need lihased tihtilugu liiga pinges ja lühenenud ning abi on nende lihaste vabastamisest läbi massaaži ja venituste.

Nõgusselgsus - mis seda põhjustab ja kuidas seda ravida3

Tuhara ja kõhulihaseid saad tugevdada järgnevalt:

Nõgusselgsus - mis seda põhjustab ja kuidas seda ravida4

Puusa ja reie eesmisi lihaseid saad venitada järgnevalt:

Nõgusselgsus - mis seda põhjustab ja kuidas seda ravida5

Alaselja venitamiseks mine selili, kõverda põlved kõhule ja võta need kätega tugevalt kaissu.
Nõgusselgsusega on seotud veel mitmeid teised lihased ja skeletilihassüsteemi häired teistel tasanditel. Antud juhend on üldine ja tehtud üldhariduslikul eesmärgil.
Püsige terved!

Allikas: http://www.fysioviis.com/

Head Uudised GoodNews