1. Avaleht
  2. Tervis
  3. NOOREL TASUB TEADA! Millised on hea vaimse tervise tunnused?
NOOREL TASUB TEADA! Millised on hea vaimse tervise tunnused?

NOOREL TASUB TEADA! Millised on hea vaimse tervise tunnused?

Vaimne tervisVaimne tervis on see, kuidas inimene mõtleb, tunneb ning ümbritseva maailmaga suhestub. Seega mõjutab vaimne tervis seda, kuidas me iseend, teisi ja ümbritsevat keskkonda kogeme – kuidas me eluga toime tuleme. See mõjutab meie toimetulekut stressiga, otsustusprotsesse ning suhteid teiste inimestega, kirjutab Enesetunne.ee.

Head vaimset tervist võib mõista kui heaolu. See on taju, mõtlemine ja suhtlemine viisil, mis aitab elust rõõmu tunda ja keeruliste olukordadega toime tulla. Hea vaimse tervisega inimene  tuleb toime elu ootamatustega ning leiab igast olukorrast midagi head. Hea vaimse tervisega inimene ei lasku liigsetesse enesesüüdistustesse ega oota eelseisvatest sündmustest halvimat. Lihtsustatult võib öelda, et hea vaimse tervisega inimene ei tekita endale ülearust muret ega stressi.

Peelgisse vaadates ei pruugi me näha seal peegeldust ajakirja esikaanemodellist või tippsportlasest, kuid me saame siiski end tunda hästi just selles kehas, milles me oleme. Me kõik ei saa olla kuldmedaliga koolilõpetajad, kuid see ei tähenda, et me ei saaks sihikindlalt sammuda oma unistuste suunas. Niisamuti satume me kõik mõnikord tülidesse ja konfliktidesse, kuid saame neid lahendada mõistlikul ja rahumeelsel viisil, ootamata halvimat. Seda kõike, ja palju enamat, meile hea vaimne tervis võimaldabki.

Hea vaimse tervise tunnused

  • hea enesetunne ja rahulolu
  • võime nautida elu, naerda ja lõbutseda
  • hea stressitaluvus ja kohanemisvõime uute olukordadega
  • iseenda kehast ja vaimust hoolimine
  • teistest ja ümbritsevast keskkonnast hoolimine
  • soov ja võime teiste inimestega suhelda
  • soov ja võime õppida, osaleda sotsiaalses elus ja taotleda edu
  • erinevate tunnete kogemine, sest elu on pidevas muutumises ning sündmusterikas

Hea vaimne tervis ei tähenda seda, et me ei koge kunagi kurbust, muret, viha või lootusetust. Me kogeme kõik erinevaid tundeid – vahel on need positiivsed, vahel aga negatiivsed. Ühest konkreetsest tundest olulisem on see, kuivõrd rahulolev oleme iseendaga ja eluga üldiselt, milline meeleolu on meie elus valdav, kuivõrd aktiivsed ja sotsiaalsed me oleme, mil määral jäävad meie elu häirima konfliktid, ebaõnnestumised või kellegi mõtlematud sõnad.

Nagu kehaline tervis, on ka vaimne tervis tähtis kogu elu vältel. Võti parema vaimse tervise juurde on aktiivne tegelemine sellega, mis meie elus lisapingeid või raskusi tekitab – olgu selleks siis meie enda mõtted, stressiga toimetulek, sotsiaalne lävimine vms.

Allikas: Enesetunne.ee

Head Uudised GoodNews