1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Nordeconi ehitatud ainulaadne siirdemeditsiinikeskus avab Tartus uksed
Nordeconi ehitatud ainulaadne siirdemeditsiinikeskus avab Tartus uksed

Nordeconi ehitatud ainulaadne siirdemeditsiinikeskus avab Tartus uksed

Foto: Jarek Jõepera
Foto: Jarek Jõepera

Nordeconi poolt Tartu Ülikooli tellimusel ehitatud siirdemeditsiinikeskus (SIME) avab täna uksed ja on valmis tipptasemel teadustööks. Põhjamaade ja Ida-Euroopa kaasaegseima siirdemeditsiinikeskuse projekteerimis- ja ehitustööde maksumuseks kujunes 7,23 miljonit eurot ilma käibemaksuta.

„SIME ehituse tegigi eriliseks tema kasutusotstarve, millest tulenevalt olid hoone tehnosüsteemid oluliselt keerukamad, kui tavapäraste hoonete puhul. Samas kõik osapooled olid väga tugevad ning said selle keerulise ülesandega probleemideta hakkama,“ lausus Nordecon ASi hoonete ehituse divisjoni direktor Priit Luman. „Hoone tulevast funktsionaalsust arvestades on ilmselt  tegemist kõige teadusmahukama  hoonega, millega Nordecon seni on kokku puutunud ja  kahtlemata rikastas selle ehitamine oluliselt ka meie kogemustepagasit.“

Tartus Maarjamõisa väljale Viljandi maantee äärde rajatud SIME on 3-korruseline, kokku 4807 ruutmeetrise brutopinnaga hoone. Nordecon alustas lepingujärgsete projekteerimistöödega 2012. aasta veebruaris ning ehitustöödega sama aasta suvel.

Keskuse suletud alasse esimesele ja teisele korrusele ehitati loomade hoiuruumid, käitumiskatsete meditsiinilaborid, MRI osakonna ruumid koos kirurgiaga ning töötajate olme- ja riietusruumid koos läbipääsulüüside ja õhuduššidega. Kolmandal korrusel asuvad ventilatsioonikamber ja kontoriruumid. Teise- ja kolmanda korruse Ravila tänava poolne osa sai kabinettide ja seminariruumi asupaigaks.

SIME keerukusest tulenevalt on maja jaotatud tsoonideks, kus värvikoodidega markeeritud põrandad lihtsustavad avatud ja suletud tsoonide vahel liikumist.

Tartu Ülikooli siirdemeditsiinikeskuse väljaarendamist rahastas lisaks ülikoolile SA Archimedes ligemale 3,5 miljoni euro ulatuses. Hoone arhitekt on Uko Künnap.

Head Uudised GoodNews