1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. NÕUANDED! Kuidas vähendada soola tarbimist?
NÕUANDED! Kuidas vähendada soola tarbimist?

NÕUANDED! Kuidas vähendada soola tarbimist?

SaltSoola liigtarbimine on harjumus, mis hakkab külge märkamatult, kuid millest lahtisaamine nõuab teadlikkust, tähelepanu ja tahtmist. Kui inimese maitsemeel on harjunud suurema soolakogusega toidus, siis vähesoolane toit tundub maitsetu. Eks ole enamikule tuttav pilt, kus inimene haarab sööma asudes kõigepealt mitte noa ja kahvli, vaid hoopis soolatopsi järele ja saputab valmistoidu igaks juhuks heldelt soolaga üle – et nagunii on liiga mage.

Peidus sool

Paljudele üllatusena sisaldab inimeste igapäevane toit palju rohkem soola kui arvatakse. Targalt talitab see, kes uurib poes toiduainete pakenditelt andmeid erinevate ainete, sh soola sisalduse kohta. Sageli on seal soola jt ainete kogus esitatud 100g toote kohta, kuigi pakis või purgis on seda enamasti rohkem.

Soola komponenti naatriumi leidub peaaegu kõigis toiduainetes, kõige rohkem muidugi keedusoolas endas, aga ka puljongipulbris, valmistoitudes, konservides, soolatud ja suitsutatud toodetes, juustus, leivas, lihasaadustes, ketšupis jne.

Mõned näited toidukogustest, mis sisaldavad 1g soola:
* 8g soolaheeringat
* 40g kartulikrõpse
* 40g soolakurki
* 50g suitsusinki või viinereid
* 50g rosoljet
* 60g verivorsti
* 90g juustu või leiba

Milleks meile naatrium?

Inimese organism vajab naatriumi vee hulga reguleerimiseks kudedes ja vererõhu mõjutamiseks, samuti happetasakaalu säilitamisel ja närviimpulsside edasikandmisel. Tasakaalustatud segatoitu tarbivatel inimestel pole naatriumi- ega klooripuudust iialgi põhjust karta. Naatriumipuudus võib põhjustada probleeme vaid absoluutse taimetoitluse harrastajatele, samuti rohke higistamise või ägeda kõhulahtisuse korral või kui neerude võime naatriumi tagasi imendada on puudulik. Vajalik ööpäevane naatriumi kogus on umbes 35mg keha iga kg kohta, kuid võib veidi erineda sõltuvalt füüsilisest aktiivsusest, kehakaalust, toitumisviisist, kliimast jne.

Naatriumi pikaajalisel liigtarbimisel võib olla ebameeldivaid või kahjulikke kaasnähte:

  • Naha ja limaskestade kuivus
  • Kaltsiumi väljutamine uriiniga, mis võib põhjustada osteoporoosi (luude hõrenemine)
  • Janu, millest tingitud suurem vedelikutarbimine suurendab tursete teket; kui turseid tekib südame ümbruses, tekib südamepuudulikkus
  • Vererõhu tõusu soodustaja

Terve inimese organism väljutab liigse naatriumi uriiniga. Seevastu ülekaalulisus, alkoholi tarbimine, diabeet ja stress pärsivad neerude võimekust naatriumi eraldada ja suurendavad samas soola vererõhku tõstvat mõju.

Kuidas soola tarbimist vähendada?

  • Eelista töödeldud (suitsutatud, soolatud, konserveeritud) toodetele värskeid või külmutatud tooteid.
  • Osta võimalikult harva valmistoitu; väljas süües palu, et su toit valmistataks vähema soolaga ja kaste serveeritaks eraldi.
  • Harjuta end kontrollima poes pakendilt toiduainete soolasisaldust – valides magedama leiva, juustu, singi hoiad soola hulgas juba tublisti kokku.
  •  Toiduvalmistamisel lisa sool lõpu poole– mida kauem toit valmib, seda vähemaks jääb soola maitse; mõne toidu puhul raputa soola alles enne serveerimist.
  •  Kasuta soola vähem, kui retseptides on antud.
  • Õpi maitsestama toite soola asemel ürtide, soolavabade maitseainete, mahla, äädikaga.
  •  Valmista ise salatikastmed, kasuta mõõdukalt ketšupit, sinepit, sojakastet, valmiskastmeid (suur soolasisaldus!).
  • Tasakaalusta soolarikast toitu värskete puu- ja köögiviljadega.
  •  Hoia soolatopsi kapis, mitte laual, kus see on kergesti kättesaadav.

Allikas: toitumine.ee

Head Uudised GoodNews