1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. NÕUANDED! Kuidas valmistada mahlast steiki?
NÕUANDED! Kuidas valmistada mahlast steiki?

NÕUANDED! Kuidas valmistada mahlast steiki?

Fotod: Toomas Tikenberg

Veiseliha steik tähendab paljudele inimestele üksnes sise- või välisfileed, kuid tegelikult on steigiks sobilike väärttükkide valik suurem ja mahlaseks ning maitseküllaseks tulemuseks tuleb neid tükke tundma ja valmistama õppida.

Veiseliha valmistamisesse suhtuvad paljud lihasõbrad teatava aukartusega ning naudivad seda pigem restoranis kui koduköögis. Tegelikult pole kartmiseks põhjust, sest hõrgu, maitseka ja imeliselt pehme veiseliha steigi küpsetamisega saab hakkama igaüks. Rakvere tootekategooriajuht Heli Sepp õpetab enne panni kuumaks ajamist tundma veiseliha erinevaid tükke ning jagab soovitusi parima lõpptulemuse saavutamiseks. Garanteeritult võid pärast steigikursuse läbimist ka koduköögis restoraniväärset veiseliha valmistada.

Picanha

Võõrapärase nime taga peidab end Brasiilia grillmeistrite ja lihagurmaanide seas kõrgelt hinnatud rikkaliku maitsega veise tagaosast pärinev lihatükk, mida siinmail teatakse veel vähe. Veise picanha steikide külge kaunistab õhuke rasvakiht, mis hakkab küpsedes sulama ning muudab liha maitse rikkalikuks ja maitseküllaseks.

Soovi korral võib rasvakihi pärast küpsetamist eemaldada ning nautida taist, ent pehmet tulemust. Picanha sobib suurepäraselt grillimiseks, röstimiseks või ahjus valmistamiseks. Traditsiooniliselt grillitakse picanha pikkade grillvarraste otsas, kuid koduköögis võib steigi lõigata väiksemateks portsjoniteks ning seejärel röstida või grillida. Ladinaameerikalikuks elamuseks serveeri särisev lihatükk vürtsika kastmega!

Sisefilee

Taiselt elegantne sisefilee on paljude inimeste esimene eelistus nii koduseks steigi valmistamiseks, kui restoranis nautimiseks. Veisesisefilee lihas ei liigu palju ning on seetõttu peenemate lihaskiududega ja õrnem

Küpsetades valmib õrna tekstuuri ja peene maitsega hinnatud veise väärttükk kiiresti ning tulemuseks on pehme steik, millest lihanuga peaaegu läbi libiseb. Sisefilee sobib nii pannil küpsetamiseks kui grillimiseks, kuid rasva puudumise tõttu tuleb liha hoolikalt kõrbemise eest valvata. Kui soovid oma kokandusoskused järgmisele tasemele viia, siis proovi sisefilee valmistamiseks maailma meisterkokkade salarelvaks tituleeritud sous-vide meetodit ehk vaakumpakendisse pakitult veevannis küpsetamist. Ideaalselt mahlase ja pehme tulemuse saad, kui jätad liha pooltooreks, nii et selle sisetemperatuur oleks vahemikus +50…+57°C.

Välisfilee

Võrreldes sisefileega on välisfilee struktuur pisut tugevam, kuid korrektselt küpsetades on tulemuseks maitsekas ja pehme suutäis. Eriliselt rikkaliku maitsega ja kiirelt valmivaks steigiks vali kindlasti laagerdatud lihatükk.

Kuna välisfilee kannatab ka veidi pikemat küpsetamist, siis sobib see veisetükk hästi just algajale kodukokale steigiga sõpruse sobitamiseks. Välisfileest valmib tõeliselt hõrk õhtusöök praepannil või grillil, kaaslaseks näpuotsaga soola ja sulav maitsevõi. Taise liha õrna maitset täiustab aga aromaatse musta pipra lisamine vahetult enne sööma asumist. Kuldreeglina tuleks lasta lihatükil enne küpsetamist pool tundi toatemperatuuril seista. Lihamahlade peatumiseks luba valminud steigil enne sööma asumist aga soojas kohas puhata.

Ribeye

Ribeye ehk antrekoot on tõelise lihagurmaani unelm –  mõnusalt marmorja struktuuriga mahlane lihatükk. Veise seljatükist pärit liha küpsemisel sulab rasv tagab veiselihale omase rikkalikult intensiivse maitse. Ribeye sobib ka nende lihasõprade toidulauale, kes soovivad küpsemat tulemust, tegemata järeleandmiseid liha pehmuses. Poolküpse tulemuse saavutamiseks peab liha sisetemperatuur olema +60…+65°C ning küpsel lihal vähemalt +71°C.

Ribeye naudib küpsemist kodusel söegrillil, rustikaalsel malmpannil ning ka grillrežiimiga tulikuumas praeahjus.

Sisetükk

Mahlane steik ei pea valmima ainult sise- ja välisfilee gurmeetükkidest, vaid selleks sobib ka laagerdunud veiseliha puhul näiteks sisetükk. Tänu pehmemale struktuurile on see veise tagaosa hinnatuim tükk, mida iseloomustab äärmiselt rikkalik maitse ja napp rasvasisaldus.

Sisetüki eelistatud valmistusviisideks on praadimine, grillimine ja hautamine. Lihatüki parimad omadused tulevad välja, kui praed selle kiirelt 160-180-kraadisel pannil spetsiaalselt kuumtöötlemiseks sobiva rasvainega ning asetad steigi seejärel ahju küpsema. See tehnika tagab krõbeda välisilme ja suussulava sisuga lihanaudingu. Liha valmis, viiluta valminud tükk risti kiudu ja serveeri lemmiksalatiga!

Head Uudised GoodNews