1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Õdede päeva keskmes on lapse tervis
Õdede päeva keskmes on lapse tervis

Õdede päeva keskmes on lapse tervis

10. mail toimub nii Tallinnas kui ka Tartus rahvusvahelisele õdede päevale pühendatud konverents, mis keskendub laste tervisele ning patsiendi- ja perekesksele tervishoiule.

“Tervisestatistika andmetel on vigastussuremuse näitajad Eestis jätkuvalt kordi suuremad kui põhjanaabritel. Kolmandiku Eesti laste ja noorte suremusest põhjustavad vigastused ja mürgistused, kõrge on nende tagajärjel tekkinud invaliidistumiste arv. Probleemvaldkondadeks on ka vaimne tervis, sealhulgas uimastitarbimine ja ka ülekaalulisus. Samuti järjest kasvab vaktsineerimata jäetud laste arv,” loetles Eesti Õdede Liidu juhatuse liige Gerli Usberg suuremaid probleeme.

Rahvusvahelise Õdede Nõukogu otsusel keskendub tänavuse õdede päeva teema ÜRO aastatuhandevahetusel tervise valdkonnale seatud arengueesmärkide senise täitmise hindamisele. Eesmärkide hulgas on laste suremuse vähendamine, rasedate ja sünnitajate tervise parandamine samuti HIV/AIDSiga võitlemine ning neist lähtuvalt on valitud ka Tallinnas ja Tartus paralleelselt toimuvate konverentside teemad ja ettekanded.

“Konverentside eesmärk on süvendada õdede teadlikkust lapse tervisega seotud teemadel ning vaadelda viimase aastakümne arenguid selles vallas. Õed kui aitajad puutuvad lastega kokku õendusabi erinevates valdkondades ning nende teadlikkusel ja oskuslikul käitumisel on suur mõju perekondade tervisekäitumisele ja laste tervisele,” lisas Gerli Usberg.

10. mail algusega kell 10 Tartu Ülikooli Kliinikumis Linkbergi auditooriumis (Puusepa 8, Tartu) toimuval konverentsil räägitakse laste vigastustesse suremusest Eestis, laste mürgistustest, laste immuniseerimisest ning patsiendi- ja perekesksest õendusabist. Täiendust pakuvad ettekanded laste probleemidest politsei ennetustöö pilgu läbi ja ettekanne laste õigustest.

10. mail algusega kell 10 Põhja-Eesti Regionaalhaigla koolituskeskuse saalis (Sütiste tee 21, Tallinn) toimuval konverentsil räägitakse naiste vajadusest emadushoolduses, õendustegevusest riskivastsündinutega, laste esmaabist ning allergiliste laste vanemate tervisekäitumisest.

Head Uudised GoodNews