1. Avaleht
  2. Tervis
  3. OLE TEADLIK! Alkohol ja energiajoogid ei käi kokku!
OLE TEADLIK! Alkohol ja energiajoogid ei käi kokku!

OLE TEADLIK! Alkohol ja energiajoogid ei käi kokku!

Pidu5Enne kui otsustad pidustustel alkoholi tarbida, tasub teadlik olla, et kohe kindlasti ei käi omavahel kokku alkohol ja energiajoogid.

Paljud usuvad, et energiajook viinakokteilis vähendab alkoholi mõju ja muudab inimese erksamaks. Tegelikult ei vähenda energiajook alkoholisisaldust organismis ega paranda ka inimese reaktsioonikiirust.

Heade uudiste portaal toob lugejateni Alkoinfo.ee abiga alkoholi ja energiajookide koosmõju ohud.

  • Energiajook ei anna inimesele lisaenergiat, vaid kasutab üksnes organismi olemasolevaid energiavarusid.
  • Energiajoogid ja alkohol on vastupidise toimega: energiajookides sisalduvad kofeiin, tauriin ja guaraana mõjuvad organismile ergutavalt. Alkohol on aga uimasti, mis pidurdab organismi reaktsioone.
  • Lisaks on nende ainete toimeaeg erinev. Kofeiin, tauriin ja teised psühhostimulaatorid pidurdavad viinast põhjustatud depressiivse faasi saabumist. Siis aga psühhostimulaatorite mõju kahaneb, kuid alkoholil veel kestab. Inimesel endal on raske aru saada, kui purjus ta tegelikult on, sest energiajook peidab viina mõju ära.
  • Selliste kokteilide puhul on organismi veekadu eriti suur, sest nii kofeiin kui ka alkohol on diureetikumid ehk ained, mis suurendavad organismis uriini tootmist. Seetõttu suureneb vere alkoholisisaldus ja joove veelgi.
  • Petlikult hea enesetunne võib viia valede otsusteni, näiteks joob inimene end alkoholimürgistuseni purju või istub autorooli.

Allikas: Alkoinfo.ee

Head Uudised GoodNews