1. Avaleht
  2. Tervis
  3. OLE TEADLIK JA KÄITU ÕIGESTI! Sigade katk inimest otseselt ei ohusta
OLE TEADLIK JA KÄITU ÕIGESTI! Sigade katk inimest otseselt ei ohusta

OLE TEADLIK JA KÄITU ÕIGESTI! Sigade katk inimest otseselt ei ohusta

PesemaSigade katk inimest ei ohusta, inimesed ja teised loomaliigid ei nakatu ega haigestu sellesse haigusesse. Küll aga võivad nii inimesed kui kodu- ning metsloomad haigustekitajat edasi levitada. Sigade Aafrika katk ei ole ravitav ning vaktsiin selle vastu puudub.

Leviku tõkestamiseks tuleb kinni pidada järgmistest reeglitest:

  • ära puutu metsast leitud korjuseid;
  • surnud metssea leiust teavita kohe veterinaar- ja toiduametit;
  • pärast metsas käiku puhasta ja pese riided, jalanõud ja iseennast.

Sigade aafrika katk on väga nakkav sigade haigus, mis ohustab vaid kodusigu ja metssigu. Haiguse tekitajaks on sugukonna Iridoviridae perekonna Iridovirus DNA viirus. Haigustekitaja on väliskeskkonnas, korjustes ja lihas väga vastupidav, talub suuri keskkonna happesuse muutusi ja on raskesti inaktiveeritav desinfektsioonivahendite abil.
Sealiha söömine on inimestele täiesti ohutu – isegi juhul, kui tegemist on katkuga nakatunud sea lihaga!

Loomade haigestumisest või hukkumisest peab loomapidaja kohe teatama veterinaararstile. Loomaarsti või maakonna veterinaarkeskust tuleb informeerida ka kõikidest muudest sündmustest, mis võivad viidata sigade Aafrika katkule.
2014. aastal diagnoositi Eesti naaberriikides Lätis, Leedus ja Poolas mitu sigade Aafrika katku juhtumit. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril möödunud aastal, mil Hispaanias asuvast EL referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Esimesed sigade Aafrika katku juhtumid kodusigadel diagnoosis Veterinaar- ja Toiduamet 21.07.2015.

Küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 6 054 750.

Lisainfot leiab SIIT!

TerviseLeht-logo-1024x333

Terviselehe saab tellida SIIN!

Head Uudised GoodNews