1. Avaleht
  2. Tervis
  3. OLULINE TEADA! Alla 15-aastased saavad kiiret abi lastehaiglas
OLULINE TEADA! Alla 15-aastased saavad kiiret abi lastehaiglas

OLULINE TEADA! Alla 15-aastased saavad kiiret abi lastehaiglas

Foto: Pixabay

Tuletame meelde, et Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonnas saavad vältimatut meditsiinilist abi noorukid ja täiskasvanud olenemata ravikindlustuse olemasolust, alla 15-aastased lapsed saavad abi Lastehaiglas. Erakorraliste silmaprobleemide korral võivad aga EMOsse pöörduda kõik, oodatud on patsiendid alates imikueast.

Tasub meeles pidada, et koormuste hajutamiseks on Tallinna EMO-de vahel sisse seatud tööjaotus, mille üks põhimõte on, et alla 15-aastased patsiendid ravitakse Tallinna Lastehaiglas, ütles Ida-Tallinna Keskhaigla EMO juhataja Märt Põlluveer.

Mõistagi võib selle vanusepiiri üle diskuteerida, kuid mingi reegel peab kehtima. Esiteks on probleem kliiniline – laps ei ole lihtsalt väikest kasvu täiskasvanu, vaid eriomaste füsioloogiliste protsessidega väike inimene. Selleks on ka arstidel spetsiaalne lastearsti eriala (sh lastetraumatoloogia), selgitas Põlluveer.

Täiskasvanu füsioloogia saavutab laps 12-16 aastaselt. Kuna osadel lastel toimub see protsess kiiremini ja teistel aeglasemalt, siis kuldse keskteena on piir tõmmatud 15. eluaastale.

Teiseks tagab selline tööjaotus, et lapsed saavad kergemini ja kiiremini vastuvõtule. Läinud nädalal meedias kajastatud ITK EMO-sse pöördunud vigastatud lapse juhtumil ei olnud haav eluohtlik ja ta suunati lastehaiglasse, kus ta sai kohest abi.

„Nn suurte inimeste EMO-des (LTKH, PERH, Mustamäe) tekivad olenevalt tervisehäda tõsidusest tundidepikkused järjekorrad. Nagu ema oma postitustes ka ise kirjutab, võeti ta lastehaiglas kohe vastu,“ märkis Põlluveer.

Suvel on inimesed rohkem väljas, teevad sporti või lihtsalt liiguvad rohkem, siis on ka rohkem traumasid.  Soovitame hoida esmaabivahendid käepärast ja vajadusel konsulteerida häirekeskuse või perearsti nõuandeliiniga.

Erakorralise meditsiini keskuses anname ööpäevaringselt vältimatut meditsiinilist abi. Vältimatu on arstiabi olukorras, kus selle edasilükkamine ohustab otseselt inimese elu või tervist.

Head Uudised GoodNews