1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. OMA KODUS ON IKKA KÕIGE PAREM I Invaliidiks jäänu soovitab hooleandjateenust: oma kodus on ikka kõige parem
OMA KODUS ON IKKA KÕIGE PAREM I Invaliidiks jäänu soovitab hooleandjateenust: oma kodus on ikka kõige parem

OMA KODUS ON IKKA KÕIGE PAREM I Invaliidiks jäänu soovitab hooleandjateenust: oma kodus on ikka kõige parem

“Reporteris” oma loo rääkinud 50aastane Raigo jäi neli aastat tagasi ülekäigurajal teed ületades auto alla ning vajab sellest ajast saadik abi, kuna kaelavigastus on ta terveks eluks ratastooli aheldanud.

Valla poolt vähe abi

Ratastooli jäänud Raigo eest hakkasid hoolitsema elukaaslane ning õde ja vend, kes töö ja laste kõrvalt käisid Raigo eest hoolitsemas. Paratamatult vajas Raigo pidevat hooldust ja abi ja seda pole võimalik lähedastel pakkuda ka kõige parema tahtmise juures. Kui pere valla poole abivalvega pöördus, soovitati Raigo panna hooldekodusse. Kuna kodus on alati parem, hakkas perekond otsima muid lahendusi ning leidis CareMate hooldeandjateenuse kaudu sobivad inimesed meest abistama. “Kui naine on tööl, tellin CareMate hooldekandja, kes appi tuleb. Näiteks toiduvalmistamisel, külje keeramisel, tooli ja välja tõstmisel,” rääkis Raigo” Reporteris”.
Ka CareMate’i looja lõi teenuse tänu isiklikule vajadusele. Asutaja Marion Teder on ise hooldanud pereliikmeid ning teab, kui raske on hooldada päevast-päeva oma lähedast ning kui vajalik oleks abi.

CareMate viib inimesed kokku

Rago sõnul on ta kasutanud CareMate’i teenust juba aasta. Peale füüsilise abi, on Raigole tähtis ka igapäevane suhtlus ja väljas liikumine, mida hooldajaga koos teha. Samas aitavad hooleandjad suvel ka muru niita ning sügisel puid lõhkuda.
Oma otsusega on perekond väga rahul. “Teenuse hind on väga mõistlik ja pere saab hooleandjate abiga kenasti hakkama. Oma kodus elada on ikka kõige parem ja see on mulle oluline,” on Raigo rahul.

Abiks ka töö kaotanud inimestele

Koroonaviiruse puhanguga seotud majanduskriisis on kaotanud paljud oma töö ning sissetuleku. CareMate toimib vastastikustel suhetel – nii abivajajad saavad abi kui ka töökoha kaotanud inimesed tööd. Nii rääkis “Reporteris” tantsija ja koreograaf Allar Valge, kes oma sissetuleku koroonaviiruse tõttu kaotas ja töötab nüüd hooldajana, abistades nii vanureid kui invaliide. Allar Valgel on praegu kaks hooldatavat ning tema sõnul on kõik seni hästi läinud – hooldatavad on öelnud, mis vaja teha on ning mees on neid nende igapäevatoimingutes abistanud.

Lähedastele on paratamatult hooldamine väga keeruline, seda eriti juhul, kui peab sissetuleku säilitamiseks käima ka tööl. Hooldekodusse lähedase panek on väga keeruline otsus ja kodus on alati parem. CareMate pakub võimalust valida hooleandja, kes toetab abivajajat nii kodus kui väljas käimisel.

Head Uudised GoodNews