1. Avaleht
  2. Tervis
  3. PAREM TERVIS I Unetehnoloog annab nõu! Kui kaua võiks päeva jooksul nutiseadmeid kasutada?
PAREM TERVIS I Unetehnoloog annab nõu! Kui kaua võiks päeva jooksul nutiseadmeid kasutada?

PAREM TERVIS I Unetehnoloog annab nõu! Kui kaua võiks päeva jooksul nutiseadmeid kasutada?

Kene Verniku “Hea une teejuht” aitab korrastada ühte kõige olulisemat tegevust ehk magamist ja unetervise eest hoolitsemist. See raamat on täis soovitusi ja teaduslikult kinnitatud harjutusi, mis rahutule magajale abiks on.

Vernik on töötanud unemeditsiinis kokku aktiivselt üheksa aastat. Tema unealane teekond sai alguse 2006. aastal, kui ta oli 21aastane. Ta õppis teisel kursusel psühholoogiat ja alustas ka kohe tööd Tartu Psühhiaatriakliinikus unekeskuse osakonnas – seega on ühtekokku olnud selle alaga seotud 13 aastat.

Unetehnoloog toob raamatus välja mitmete uuringute tulemused, kuidas nutiseadmed meie und ja tervist kahjustavad.

Aga kui kaua siis võiks päeva jooksul nutiseadmeid kasutada? 

Unemeditsiinis juba 9 aastat töötanud Vernik ütleb, et universaalset vastust sellele küsimusele ei ole. Ületarbimise mõjud on inimesele äratuntavad, alustades sellega, et ta ei ole suutnud oma tööd lõpuni viia või tal on tekkinud selle tõttu uinumisraskused ja uni on muutunud katkendlikuks. Mõned inimesed ei söö enam normaalselt, sest nutiseade võtab kogu aja.

Kuidas aru saada, et tekkinud on sõltuvus? 

Tugevast sõltuvusest annab märku see, kui on tekkinud vajadus kogu aeg netis toimuvaga kursis olla ja sotsiaalmeedias tähelepanu saada ning käitumine on muutunud selliseks, et see häirib teisi ja juba ka iseennast. Sellisel juhul tuleb kindlasti pöörduda spetsialisti juurde ja koos pere ja psühholoogi toetusega sõltuvusega tegeleda.

Siin on kolm head soovitust, kuidas ennast ise aidata! 

  1. Paljud on vahetanud paberraamatud e-raamatute vastu ja see on ka arusaadav, sest nii on palju lihtsam ja mugavam. Nutiseadmesõltuvuse korral võiks aga taas lugeda nii-öelda päris raamatuid – juba see aeg hoiab sind eemal ekraanist ja nutiseadmest.
  2. Paljud loevad uudiseid ainult netist, kuid võib-olla on aeg mõned ajakirjad endale koju tellida ja lugeda uudiseid ajalehest – vähemalt osaliseltki.
  3. Ja muidugi, see kõige aktiivsem osa netis kulub suhtlemisele Facebookis või Messengeris või mõnes foorumis või portaalis. Proovi end võõrutada ja rohkem oma sõpradel külas käia ja neile helistada. Miks mitte kasutada ka vanakooli süsteemi ja kirjutada kiri paberile ja saata see tavapostiga.
Head Uudised GoodNews