1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. PARIMAD EESTI MAITSED! Art Priori magustoit üllatas ja teenis Eestis esikoha
PARIMAD EESTI MAITSED! Art Priori magustoit üllatas ja teenis Eestis esikoha

PARIMAD EESTI MAITSED! Art Priori magustoit üllatas ja teenis Eestis esikoha

Orm Oja magustoit_Eesti Maitsed_Lauri Laan
Foto: Lauri Laan

Esmaspäeval kuulutas programm Eesti Maitsed Tallink Spa&Conference Hotelis välja Eesti 50 parimat söögikohta. Kunstirestoran Art Priori on meistriklassi nimekirjas ja kuuendal positsioonil, peakoka Orm Oja valmistatud magustoidu aga hindasid asjatundjad parimaks ning see andis dessertide osas Art Priorile esikoha teiste nimekate Eesti restoranide ees.

Ormi magustoidu koostisosadeks on mustikas, tüümian, valge šokolaad ja tatar. Mustikatest on tehtud mahlaessents, tüümianist pikantse maitsega õli, tatrast jäätis. Süüa tuleb magustoitu lutsutades, et külm hammastele liiga ei teeks.

Hõrgutise valmistanud Orm Oja ütles, et esmaspäevane tunnustus tuli talle üllatusena. Nimelt hinnati magustoitu varem NOA restoranis toimunud Magusa Töötoa üritusel degusteerimisvoorus ning seal osalenud Art Priori meeskond ise ei osanud arvatagi, et see on osa restoranide vahelisest võistlusest. Oma loomingu kohta ütleb Orm Oja, et inspiratsioon on tulnud pakasesest loodusest, mil metsa alt leitud marjad on jäised ja neid tuleb maitset nautides ettevaatlikult suus sulatada.

Restorani Art Priori esindaja Piia Ausman ütles, et nende tiim oskab üllatada, pannes leidlikult, tasakaalustatult ja originaalselt kokku üksteisest pealtnäha väga erinevad toiduained – tarat ja mustikas kõlab võrdselt rustikaalselt, kuid samas ei kujuta neid ette koos. “See on üllatav, kuid mitte ehmatav üllatus,” arvab ta, kommenteerides eraldi seda, kuidas magustoti on välja pandud: “Dessert on serveeritud nii, et ka taldrik ja magusroog sulavad mõnusalt ühte, magustoit kasvaks otsekui välja pinnast, millele ta on asetatud”.

Senine restoranide paremiku TOP-nimekiri kannab nüüd nime Eesti Maitsete restoranijuht ja toitlustuskohti hinnatakse Skandinaavia White Guide Nordicu metoodika alusel. Meistriklassi pingereas on esimene Alexander, järgnevad NOA Peakoka Pool, restoran Ö, Tchaikovsky. OKO ja Art Priori.

Art Priori kodulehe leiab SIIT!

Jüri Kukk

Jüri Kukk Ajakirjanik